På tisdagen inleddes rättegången mot Pontus Pålsson, gruppledare för Moderaterna i Åstorp, i hovrätten. Foto: SVT/TT

Pontus Pålsson (M) i hovrätten för brott mot efterforskningsförbudet

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen inleddes rättegången mot Pontus Pålsson, gruppledare för Moderaterna i Åstorp, i hovrätten.

Pontus Pålsson dömdes i januari för brott mot efterforskningsförbudet av tingsrätten i Helsingborg, efter att han försökt att efterforska vilka tjänstemän som pratat med SVT i samband med en konflikt mellan honom och kommunala tjänstemän.

Domen blev dagsböter på 22 500 kronor och han dömdes även till att betala skadestånd till de personer vars grundlagsfasta rättigheter enligt tingsrätten hade kränkts.

Domen överklagades till hovrätten och på tisdagsmorgonen inleddes den rättegången.

Frågade om anställda pratat med journalist

Pontus Pålsson anlände till hovrätten i Malmö i sällskap med sin advokat och hälsade kort på åhörarna utanför rättssalen. Hans advokat Andreas Ljungberg började med att meddela att de yrkar på att åtalet bör ogillas.

Bo Birgersson, åklagare, berättade om SVT:s reporter Ylva Esping som intervjuade flera personer inom Åstorps kommun, som anklagade Pontus Pålsson för upprepade trakasserier. Innan reportaget sändes kontaktade Pontus Pålsson två kommunanställda för att fråga om de pratat med SVT.

Hovrätten börjar med att se inslaget från Sydnytt som startade hela historien. Därefter ska rätten lyssna på sammanlagt fyra timmars inspelade förhör.

Menar att nämndemän var jäviga

Den stora frågan är om Pontus Pålsson kan anses vara representant för kommunen i sin egenskap av ledamot  i kommunstyrelsen. Svaret på frågan är ja, enligt tingsrätten, som dömde Pålsson för brott mot efterforskningsförbudet.

Pontus Pålsson menar å sin sida att han inte kan betraktas som representant för kommunen. Han menar dessutom att tre av nämndemännen i tingsrätten var jäviga, eftersom de är socialdemokrater.

Förhandlingen kommer inte bli klar under tisdagen utan kommer att avslutas den 10 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.