I hennes familj har alla generationer jobbat inom fordonsbranschen. Foto: Minna Korsgren/SVT

Prisbelönt transportskola i Klippan: ”Tjejer är bättre lastbilschaufförer”

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan utsågs transportprogrammet på Tegelbruksskolan i Klippan till Sveriges bästa. Nu berättar biträdande rektor att skolan satsar på att få fler tjejer att bli lastbilschaufförer eftersom det efterfrågas av åkerierna.

– Det är många åkerier som väljer att anställa tjejer för generellt sett så blir det mindre skador och därför billigare att anställa tjejer, för de kör bättre än killar. Det har vi fått höra ganska många gånger från flera åkerier, säger Johan Jönsson som är biträdande rektor.

På transportprogrammet i Klippan går 200 elever, det är nästan en fördubbling på drygt fem år. Och skolan satsar på att öka andelen tjejer i klassrummen. Idag är 20 procent tjejer, nationellt sett 24 procent.

– Jag har alltid tyckt om att köra alla sorts fordon som finns, att då få jobba med att köra lastbil känns riktigt kul säger Vilma Sandström som är elev på Tegelbruksskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.