Det här är ett annat prisma som satt på fyren fram till 1940-talet – det prismat som användes i fyren fram till i måndags stals här om dagen. Foto: Privat/Gustaf Wallinder/SVT

Prisma från 113 år gammal fyr stulet: ”Jag blev förbaskad”

Uppdaterad
Publicerad

Den 113 år gamla fyren på Råå utanför Helsingborg plockades ner i måndags – natten efter stals fyrens prisma. Det skulle placeras på Råå museum.

– Det känns skit, säger Råå museums ordförande Hans-Ingvar Green.

Den nya fyren är redan på plats ute på piren i Råå hamn utanför Helsingborg. Den gamla hade gjort sitt – 113 år hade den stått där.

Men förändringen i den anrika fiskehamnen har kantats av en fräck stöld. Den gamla fyrens prisma, som suttit i tornet sedan drygt 50 år tillbaka, stals natten efter att fyren monterades ner.

– Jag fick ett samtal morgonen efter, jag blev förbaskad, säger Hans-Ingvar Green, ordförande för Råå museum, där det var tänkt att prismat skulle placeras.

– Det är klart att det känns, fortsätter han.

Hör reaktionerna efter stölden – och vilket värde den har för hamnens historia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.