– Det är ju väldigt underligt att hyresvärden under så lång tid inte haft kontakt med hyresgästen. Ett trygghetsboende borde ju innebära att ha lite koll på sina boenden tycker man ju, säger Jan Andersson, ordförande PRO Skåne.
Ett trygghetsboende är ett så kallad ”ordinärt boende” som innebär att de boende sköter sig själva precis som i en vanlig lägenhet med det finns en utökad service. Exempelvis ska husen vara anpassade för rullatorer och det ska finnas gemensamma utrymmen. Förutom det finns det trygghetsvärdar på plats som ansvarar för sociala aktiviteter och upplevelser.
– De kanske borde ringa någon gång på dörren, någon kontakt med hyresgästen borde man väl ha, säger Jan Andersson.
”Borde känna trygghet”
Det finns tre trygghetsboenden och 184 lägenheter inom Helsingborgshem och det är två trygghetsvärdar som besöker boendena flera gånger i veckan. Trygghetsboendena har inget vårdansvar men Jan Andersson är ändå kritisk till att ingen upptäckt kvinnan under en så pass lång period. Dessutom tycker han att det behövs en tydligare definition av vad ett trygghetsboende innebär.
– Namnet säger ju någonting om att de som bor där ska känna trygghet, men på vilket sätt är otydligt, säger han.
Borde finnas fler former
Jan Andersson lyfter också frågan om äldrevården i stort och tycker det är ett problem att äldre hamnar på särskilda boenden för sent.
– På särskilda boenden bor man inte särskilt längre och man kommer dit först när man är riktigt, riktigt dålig. Det borde finnas fler former av äldreboenden och de diffusa begreppen är ett problem, säger han.