Det gamla badet på Drottninghög är förfallet. Men om ett par år står en ny anläggning klar här. Foto: Simon Melin/SVT

Protester från boende hjälpte – Helsingborgshem bygger nytt bad

Publicerad

Dalen där Drottninghögsbadet ligger skulle bli en stor trädgård – utan bassäng. Men protesterna lät inte vänta på sig. Dessutom hittades ingen ny plats i området för en ny bassäng.

Under pandemin har Drottninghögsbadet varit stängt. Men så kom beskedet: badet läggs ner för gott. Istället ska projektet H22 fylla den lilla dalen med blommor och grönt som sedan ska tillagas och säljas på Drottninghög.

Så ville politikerna ha det.

Men protesterna från de boende i hela området – Drottninghög, Dalhem och Fredriksdal – var massiva.  Och till slut tog politikerna ett nytt beslut och bad Helsingborgshem att försöka hitta en plats för en ny bassäng.

Hittade ingen ny plats

Formellt är det Helsingborgshem som äger marken och har fattat beslutet.

– Vi analyserade 17 tänkbara platser i hela området men till slut beslutade vår styrelse att åter anlägga badet på Drottninghög, säger  Jonas Hansson, vd för det kommunala bostadsföretaget.

Det blir ingen H22-trädgård. Om två år är det dags för första simtaget och då är badet helrenoverat och har tre olika bassänger, nytt omklädningsrum och en kiosk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.