Psyksjuk betalade inte hyran – socialen ingrep aldrig

Publicerad

Trots att en socialtjänstsekreterare i Helsingborg hade kontakt med en person som var psykiskt sjuk och led av missbruk så sattes det aldrig in en god man, som lagen kräver. Nu har personen vräkts.

Socialnämnden anmäler nu händelsen enligt Lex Sarah till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

En av socialförvaltningens klienter blev avhyst från sin lägenhet i november 2017. Enligt journalanteckningar så hade socialsekreteraren kännedom om att klienten slutat betala sina hyror redan i februari 2017.

Enligt anmälan så har socialförvaltningen brustit i sin skyldighet att anmäla att det finns behov av god man eller förvaltare.

Helsingborgs socialnämnd menar nu i anmälan till IVO att klienten gått miste om en skyddsåtgärd som skulle kunna leda till att hen hade fått stanna kvar i sitt hem.

Enligt anmälan har personen nu blivit av med sin bostad och har stora hyresskulder, vilket troligtvis kommer innebära att personen kommer ha svårt att skaffa en ny bostad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.