Psykologen Per Carlbring. Foto: Henrietta Asplund/SVT

Psykologen om corona-beteenden: ”Ett sätt att få kontroll över situationen”

Publicerad

Goda gärningar, bedrägerier och hamstring – varför beter sig människor så olika under en pandemi? Enligt psykologen Per Carlbring handlar det om kontroll och personliga erfarenheter.

Coronavirusets utbrott har tagit fram olika sidor hos människor. En del har valt att hjälpa personer i riskgrupper genom att handla, medan andra har lurat äldre på pengar. Andra har hamstrat och köpt upp all toalettpapper i butikerna.

– Det är ett sätt att få kontroll över situationen. Vi kan inte påverka viruset som verkar sprida sig ganska mycket på egen hand. Det är ett sätt att få känna att man har någon form av kontroll över den här knasiga tillvaron, säger Per Carlbring, psykolog.

Tidigare erfarenheter spelar roll

Han menar att personer agerar så olika beror på hur man tidigare blivit belönad och bestraffad i olika beteenden.

– Det beror på ens personlighet och tidigare erfarenheter. Har man haft upplevelser där man har gynnats av att ha varit snäll mot andra utan att se någon egen vinning i det så finns det en stor sannolikhet att man fortsätter på samma spår. Och tvärtom – om man tidigare har utnyttjat situationer så är detta ett gyllene läge att fortsätta luras.

Hur är det med de som bunkrar?

– Mycket handlar om flockmentaliteten också, om det finns något som är attraktivt som börjar ta slut så ökar intresset. Det brukar många företag använda sig av i sin marknadsföring.

Tror du att fler kan komma att ändra beteende ju mer viruset sprider sig?

– Många kan känna att det här påverkar livet väldigt mycket och börja fundera på vad man kan göra för nytta eller vad man kan dra för nytta av situationen. Ju mer det här eskalerar desto mer skulle man kunna se att de extrema grupperna ökar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.