Räddningstjänsten beskjuten med fyrverkerier vid skola i Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Landskrona åkte ut på ett brandlarm från en skola på Regeringsgatan i Landskrona under nyårsafton. På plats blev de mötta av fyrverkerier som avfyrades mot dem.

– Det är givetvis oacceptabelt och numera är det också ett specifikt brott att ge sig på blåljusenheter, säger polisens presstalesperson Richard Lundqvist.

Polisen var under kvällen på plats vid skolan för att bistå räddningstjänsten.

– Vi är där för att se till att de kan utföra sitt jobb.

Fönster krossades

Larmet utlöstes av rök från fyrverkerier som avfyrades på skolgården. Ett fönster på skolan har också krossats och fyrverkerier kastats in i skolbyggnaden.

– Vi har ventilerat och lämnat platsen. Väktare och polisen har tagit över, säger Patric Nilsson, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.

Polisen i Skåne har under nyårshelgen extra resurser för att hantera olagligt smällande av fyrverkerier, något SVT rapporterat om tidigare under dagen.

Upp till fyra års fängelse

Ingen ska ha kommit till skada när fyrverkerierna avfyrades vid skolan. En anmälan om sabotage mot blåljusverksamhet samt en om skadegörelse har upprättats av polisen. Ingen är frihetsberövad i nuläget.

Straffskalan för brottet sabotage mot blåljusverksamhet är upp till fyra års fängelse, om brottet ses som grovt kan det leda till livstids fängelse. Brottsrubriceringen har funnits sedan den 1 januari 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.