Brandmän hotas av fyrverkeri och bangers när de rycker ut vid larm i Landskrona. Foto: Räddningstjänsten Landskrona

Räddningstjänsten i Landskrona får polisstöd vid utryckningar

Uppdaterad
Publicerad

Sju dagar i sträck har räddningstjänsten i Landskrona attackerats med fyrverkerier när de åkt på larm. Nu får brandmännen polisskydd på utryckningar.

Varje kväll sedan den 22 december har räddningstjänsten i Landskrona blivit beskjutna med bangers och fyrverkerier när de ryckt ut på larm.

– Det har hänt på flera håll, men framför allt vid Dammhagskolan, säger brandchef Eva Lövbom.

Där var ett extra tufft för ett par dagar sedan.

– Någon kastar in en raket i skolan så att larmet går igång. När vi rycker ut ligger ungdomar i bakhåll och börjar skjuta fyrverkerier och kasta bangers på brandmännen och deras fordon.

Hittills har ingen människa skadats vid utryckningar. Men räddningsledarens bil har träffats och fått ett brännmärke.

Kräver polisbeskydd

Nu har räddningstjänstens beredskap skruvats upp till gul nivå. Det innebär att vid varje sådan utryckning krävs full skyddsutrustning. Och polisbeskydd.

– Vi åker inte ända in till objektet som vi larmats till utan polisstöd. De säkrar området innan vi kör fram och gör vårt jobb. Dessutom ser brandmännen till att det snabbt går att ta sig därifrån om det behövs, säger Eva Lövbom.

Hittills har det behövts en gång – räddningstjänsten tvingades retirera och har också fått söka skydd i brandbilarna undan raketer och bangers.

Polisen kan bli måltavlor

Enligt Eva Lövbom är det här ett återkommande problem.

– Det har gått i vågor. Förra julen tog det ny fart och det har fortsatt i år. Det känns väldigt otryggt och helt oacceptabelt att brandmän utsätts för sådana risker. Det är oförsvarbart.

Än så länge har polisen inte behövt agera skydd åt räddningstjänsten. Om det händer finns risken att polismännen blir måltavlor istället.

– Det är ingen bra arbetsmiljö för oss heller. Det kan innebära en direkt fara, säger Christian Nordin, ställföreträdande lokalpolischef i Landskrona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.