Sundstorget var fullt av hundar och hundägare under lördagens demonstration mot fyrverkerier och smällare i Helsingborg. Foto: Sara Lundgren

Helsingborgare och deras hundar manifesterade mot fyrverkerier

Uppdaterad
Publicerad

En grupp helsingborgare med flera hundägare som tröttnat på raketer och smällare, anordnade på lördagen en manifestation mot fyrverkerier. Målet är att privatpersoners hantering av fyrverkerier ska försvinna helt.

Fyrverkerierna på nyårsnatten betyder problem för många, inte minst för husdjur och deras ägare. En grupp helsingborgare som tröttnat på skjutandet och ett reglerna inte följs anordnade på lördagen en manifestation mot fyrverkerier.

– Det ställer till problem för många djur och deras ägare och även för krigsdrabbade och högkänsliga personer. Vi vill att alla ska kunna fira nyår och ha det bra, säger initiativtagaren Tomas Wennerhult.

Vill ha ändrade regler

Manifestationen hölls i form av en stadspromenad genom Helsingborg på lördagen dagen före nyårsafton. Enligt arrangörerna deltog 150 människor och 100 djur i tåget.

– Vi som arrangerade är jättenöjda med uppslutningen. Ju fler som engagerar sig och gör något desto större är chansen att vi på sikt kan få till en förändring, säger Tomas Wennerhult.

Det blev en stor uppslutning på Sundstorget. Foto: Sara Lundgren

Är ett totalt förbud mot privat användning av fyrverkerier möjligt i framtiden?

– Ja, men det är en politisk fråga. Opinionundersökningar har visat att en majoritet vill ha ett förbjud och det borde politiker lyssna på och ta hänsyn till.

Svårt för polisen

Hos polisen konstaterar man att det är svårt att komma åt problemen med det otillåtna användandet av fyrverkerier.

– Det är ju så spritt och snabbt över, ofta ringer man när något hänt och när vi hinner komma fram är det redan för sent för att kunna ta någon på bar gärning, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson pressinformatör vid polisen.

Så får fyrverkerier skjutas i Helsingborg

Det är kommunala ordningsföreskrifter som reglerar när och var man får skjuta fyrverkerier utan tillstånd från polisen.

I Helsingborg krävs speciellt tillstånd från polisen för privatpersoner som vill skjuta fyrverkerier på alla andra dagar utom nyårsafton mellan klockan 16 och 04.

I anslutning till Helsingborgs lasarett, Regiondjursjukhuset och Helsingborgs Ridhus gäller fyrverkeriförbudet även på nyårsafton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.