Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Biltrafiken till Nimis är ovanligt stor i år. Foto: Erik Danielsson/Kristian Åkergren

Efter Nimislarmet – räddningstjänsten orolig: ”Dubbelt så lång insatstid”

Uppdaterad
Publicerad

Besöksmängden har stigit med 25 procent i Kullabergs naturreservat. Konstinstallationen Nimis är ett av dragplåstren och besöksmängden gör att räddningstjänsten kan få svårt att komma fram i en nödsituation.

Förra veckan hade området kring Nimis ungefär 5000 parkerade bilar. Samma vecka förra året var siffran 3700, och ökningen oroar räddningstjänsten i Höganäs.

– När det är så pass mycket folk som det är nu i sommar så innebär det att vi får mycket svårt att komma fram snabbt vid ett nödläge, säger Jonas Hemert, brandmästare vid räddningstjänsten i Höganäs.

”Dubbla insatstiden för oss”

Den stora flaskhalsen är parkeringsplatserna som har svårt att hantera den stora mängden besökare, och resultatet blir att bilar parkeras på alla möjliga ställen längs vägen.

– Parkeringarna är gjorda för 70-80 fordon, och nu kan det vara 350-400 fordon på en dag. Med den belastningen får man räkna med i stort sett dubbla insatstiden från räddningstjänsten, säger han.

I klippet hör du om sommararbetarnas nya arbetsuppgifter i parkeringskaoset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer