Rånare tände eld och sköt på offer – döms

Publicerad

Med löfte om billig öl lockades den 62-årige mannen till en skogsdunge i Helsingborg där förövarna rånade honom, sköt på honom med ett luftvapen och försökte tända eld på honom. Nu döms fyra män till fängelse.

Det var i maj som mannen kom cyklande och fick ett erbjudande av de unga männen om att köpa billig öl.

Väl inne i en skogsdunge drogs han ner på marken där han fick motta sparkar och tvingades dricka stora mängder vin från en bag-in-box som han själv hade med sig.

Medan misshandeln pågick gjordes ett uttag med hans bankkort, som enligt mannen ska ha hämtats i hans lägenhet av en av gärningsmännen.

Vid två tillfällen tände förövarna eld på honom – hans hår och hans kläder. Bägge gånger lyckades mannen själv släcka elden.

Till sist sköts han tolv gånger i ryggen med ett luftvapen. Två av de fem kulor som gick in i hans kropp har opererats bort, men tre av kulorna kommer att lämnas kvar eftersom läkarna inte kan operera bort dem.

Tortyr och förnedring

Mannen uppger att han fortfarande är påverkad av händelsen. Han är arg och känner sig inte lika trygg när han är ute på stan som han gjorde tidigare.

Delar av händelseförloppet ”utgjorde en ren tortyr och förnedring”, enligt domstolen, som även menar att den meningslösa och tortyrliknande behandlingen av mannen skärper allvaret i gärningen.

Samtliga fyra gärningsmän döms till fängelse. En 26-årig man döms till sju års fängelse, men då ingår även straff för andra brott.

En 24-årig man döms till fem års fängelse, en 20-åring till två och ett halvt år, och en 18-åring döms till ett år och fyra månaders fängelse.

Männen ska även betala 50 000 kronor i skadestånd till offret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.