Onsdagens fjärde personrån i centrala Helsingborg inträffade vid en bankomat på Södergatan. Foto: Moa Ancar/SVT

Två misstänkta efter rånvåg i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen har de skett fyra rån och två rånförsök inom gångavstånd från varandra i centrala Helsingborg. Gemensamt är att de flesta skett med kniv. Polisen har gripit en man och tagit in en till förhör – de misstänks för flera av rånen.

En 20-årig man är gripen och en tagen till förhör efter onsdagens rånvåg i centrala Helsingborg. Den gripna mannen togs efter det senaste rånet på Södergatan vid halv fem.

– De kommer troligtvis misstänkas för mer än ett av rånen, säger Stephan Söderholm, presstalesperson hos polisen.

Polisen har i samband med sökandet efter gärningsmännen genomfört en husrannsakan som bidragit till att de misstänkta rånarna hittats.

Totalt sex rån och rånförsök under onsdagen

De fem första rånen och rånförsöken inträffade mellan klockan 11.00 och 14.30. Runt halv fem inträffade ytterligare ett då två gärningsmän rånade en 60-årig man på kontanter vid en bankomat.

Polisen misstänkte tidigt ett samband mellan onsdagens händelser.

– Det finns flera likheter. Signalement och tillvägagångssättet stämmer överens och man ska ha hotat med kniv i de flesta ärendena, säger Fredrik Bratt, presstalesperson hos polisen.

Ingen allvarligt skadad

Inget större våld har skett i samband med rånen men i ett fall blev en kvinna misshandlad när hon försökte springa efter gärningsmannen.

– Det har utdelats våld i ett av fallen men det ska inte röra sig om några allvarliga skador, säger Fredrik Bratt.

Polisen: ”Det är ovanligt”

Enligt polisen hör det inte till vanligheterna med så här många rån på så kort tid.

– Personrån tillhör tyvärr vardagsbrottsligheten och det ser vi varje dag från diverse platser i vår region men det här är ovanligt, säger Calle Persson, presstalesperson hos polisen.

Strax efter de inledande rånen sökte polisen med hund i närheten av platserna i hopp om att få upp spår efter rånaren. Alla patruller är informerade om händelserna och signalemente på de misstänkta rånarna.

– Det är troligare att en person som är inne i ett rånstim blir avskräckt om den förstår att den är eftersökt, säger Fredrik Bratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.