En rapport visar allvarliga brister på ett äldreboende i Svalövs kommun. Foto: Pontus Lundahl/TT

Rapport avslöjar allvarliga missförhållanden på äldreboende i Svalöv

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen fick sex anställda på äldreboendet Ängslyckan i Svalövs kommun lämna sitt jobb efter larm om hygieniska brister. Men nu kommer en utredning om händelsen och den visar på flera allvarliga missförhållanden i deras vård av de äldre.

Sex medarbetare på Ängslyckan i Svalövs kommun har stängts av. Allvarliga misstag, eller avvikelser, har skett – misstag som riskerat smittspridning hos de boende.

Det berättade SVT Nyheter Helsingborg för ett tag sedan.

De sex medarbetarna har nu fått besked om att en skriftlig varning är på väg och att samtliga kommer att omplaceras på olika håll.

Allvarliga missförhållanden

Nu kommer den utredning som ligger till grund för Svalöv kommuns lex Sarah-anmälan mot sig själv. Den visar hur det gått till på vårdboendet och pekar ut allvarliga missföhållanden.

Utredningen är gjord av Maria Eriksson, kvalitetsstrateg i Svalövs kommun. Hennes lista över brister är lång. Hon beskriver en verklighet som drabbade dem som bor på vårdsboendet. Äldre hade matrester på kläder och i ansiktet från gårdagens lunch, fick inte alltid duscha och gick med skäggstubb och ”sömn” i ögonen. Larm bevarades inte alltid snabbt, enligt vittnen.

Brister i hygienen

Utredningen handlar också om bristande hygien hos anställda. Så misstänks en ögoninfektion ha spridit sig mellan äldre på boendet.

– Det ser vi mycket allvarligt på. Vi är i den tiden då det är viktigt att hålla en god basal hygien. Men inga andra smittor, som corona, drabbade vårdboendet, säger vård- och omsorgschef Madeleine Moberg.

Utredaren upptäckte också stora brister i dokumentationen kring de boende och hur rutiner ofta åsidosattes – vården utgick inte från de äldres behov. Istället utvecklades en ordning bland de anställda där omvårdnaden skedde utifrån deras egna godtyckliga bedömningar av behovet.

Någon avvikelserapportering förekom i princip inte. Utredningen berättar om en atmosfär de de anställda inte ville anmäla varandra.

– Bristerna är omfattande och verkar ha pågått under en lång tid. Jag har fått göra ett urval under tre månader, säger Maria Eriksson.

”Det var öppet trots”

Enligt Madeleine Moberg kan problemen har börjat redan i början av 2000-talet. Det har varit täta chefsbyten ända sedan dess.

– Ingen verkade inte ha stått ut mer än två-tre år, säger hon.

Varför har ingenting gjorts förrän nu?

– Jag vet inte. Jag har bara varit här i drygt ett år. Men det hade inte behövt gå så långt.

Det nya åtgärdspaket som Madeleine Moberg satte in med start förra året började med att enhetschefen på boendet informerade de anställda om olika riktlinjer i jobbet.

– Men de fortsatte strunta i regelverket och nonchalerade enhetschefens anvisningar. Det var öppet trots, säger Madeleine Moberg.

I oktober förra året flyttades tre anställda från avdelningen. Men det hjälpte inte.

– De resterande sex personerna fortsatte arbeta i trots mot anvisningarna. Tillsammans blev de en dysfunktionell grupp som tog över avdelningen. Det blev helt ohållbart. Till slut flyttade vi på samtliga, säger Madeleine.

SVT har inte kunnat få kontakt med de avstängda medarbetarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.