Sex medarbetare på ett äldreboende i Svalöv har stängts av – allvarliga misstag som riskerat smittspridning ligger till grund. Foto: TT

Sex medarbetare på äldreboende stängs av – gjort misstag som riskerat smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Sex medarbetare på ett äldreboende i Svalövs kommun har stängts av. Allvarliga misstag, eller avvikelser, har skett – misstag som riskerat smittspridning hos de boende.

– Jag ser mycket allvarligt på detta och bedömer att avvikelserna är av en sådan art att det i nuvarande läge föreligger påtaglig risk för smittspridning bland vår personal och våra brukare, säger Lotta Treble Read, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Vad för typ av misstag som medarbetarna begått vill varken Lotta Treble Read eller vård- och omsorgschefen Madeleine Moberg gå in på. Men avvikelserna har varit allvarliga.

Har det varit risk för smittspridning av corona?

– Vi pratar smittspridning överlag.

– Men under rådande pandemi så är det här extra allvarligt, säger Madeleine Moberg, vård- och omsorgschef i Svalövs kommun.

Utredning inledd: ”Har inte tagit lätt på detta”

Händelserna är anmälda utifrån Lex Sarah och Lex Maria. Utredningen, som inleddes under torsdagen, kommer att ske skyndsamt.

– Vi har inte tagit lätt på detta, det krävs väldigt mycket för att vi ska gå in och stänga av personer från sitt arbete, säger Madeleine Moberg.

Personerna kommer vara avstängda under utredningstiden.

– Jag är mycket besviken att något sådant här kan hända, framför allt när vi nu gör allt för att skydda våra brukare under pågående pandemi, säger Madeleine Moberg.

SVT har inte kunnat få kontakt med de avstängda medarbetarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet