Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man känner sig jättetrygg när man kommer hit”, berättar Lilly Wallett, som precis slutat femman på Jonstorpsskolan. Hör fler elever i videon. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Så har tryggheten för skolelever i Jonstorp stärkts

Publicerad

På Jonstorpsskolan utanför Höganäs läggs det stort fokus på att öka tryggheten på skolgården och i klassrummet, i hopp om att skapa ett lugnt studieklimat där alla elever kommer överens.

I Skolinspektionens årliga enkät märks det att arbetet har gett resultat.

I Skolenkäten får elever från hela landet svara på frågor om bland annat tryggheten på rasterna, studieron på lektionerna och bemötandet från lärare och andra elever.

Bland femteklassarna ligger Höganäs kommun över rikssnittet i samtliga kategorier, och bland de skånska kommunerna hamnar man i topp inom många områden.

De allra bästa siffrorna i kommunen kom från Jonstorpsskolan, där tryggheten får 9 av 10 i betyg.

– Tryggheten är jätteviktig. Mår man inte bra så blir det svårare att ta in ny kunskap, säger läraren Camilla Ekendahl.

Rastvärdar har minskat konflikterna

Något som fyller en central funktion, enligt både elever och lärare, är de rastvärdar som alltid finns på skolgården för att hålla i olika aktiviteter och se till att alla har det bra.

– Rastvärdarna betyder jättemycket. Tack vare dem har konflikterna minskat avsevärt, berättar läraren Christian Thornblad.

Regelbundet anordnas det även aktiviteter där yngre och äldre elever blandas med varandra, något som också har fått positiv effekt.

– Jag känner mig fortfarande trygg när jag går ända bort till niorna. Det finns inga områden på skolgården där man inte vågar vara, säger femteklassaren Moa Larsson.

Övergången till högstadiet – en utmaning

Även åttondeklassare har varit med och svarat på enkäten. Där fortsätter Höganäs att ligga bra till inom alla områden, men Jonstorpsskolans resultat sjunker i jämförelse med femteklassarnas svar.

Enligt Christian Thornblad kan det bland annat bero på att högstadieeleverna inte har ett eget hemklassrum eller en fast lärare, och därmed inte en trygg punkt på samma sätt.

Hur kan man arbeta för att eleverna ska fortsätta känna samma trygghet på högstadiet?

– Ett utökat mentorskap hade kunnat vara bra, där man känner att det finns en eller flera personer som man alltid kan vända sig till, säger Christian Thornblad.

Om Skolenkäten

Skolenkäten genomförs av Skolinspektionen en gång om året, med målet är att bidra till elevers lika rätt till god utbildning i en trygg miljö.

De som fått svara på Skolenkäten är elever i grundskolans årskurs 5 och 8 samt år 2 på gymnasiet, lärare i grund- och gymnasieskolan och föräldrar/vårdnadshavare till elever i förskoleklass, grundskolan samt grundsärskolan.

Under våren 2023 deltog 3 252 skolor över hela landet, från 145 kommuner och 345 enskilda huvudmän. Sammanlagt omfattar årets enkät svar från 409 000 elever, lärare och föräldrar.

Källa: Skolinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.