Jakob Lilja misstänks för misshandel under en hockeymatch. Foto: TT/ Stefan Jerrevång

Liljas advokat: ”Vi förväntar oss en friande dom”

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds rättegången mot ishockeyspelaren Jakob Lilja som åtalats för misshandel under ett Skånederby i hockeyallsvenskan. Försvaret hoppas på en friande dom.

– Vi är väl förbereda för rättegången och förväntar oss en frikännande dom. Det här sker i stridens hetta under pågående match, och som vi ser det från försvarets sida så är det en olyckshändelse, säger Mats Torneús, Jakob Liljas advokat.

Det var för drygt två år sedan som dåvarande Röglespelaren Jakob Lilja, numera i SHL-klubben Linköping crosscheckade Malmöbacken Jens Olsson i nacken. Jens Olsson fick föras till sjukhus efter slaget.

Lilja straffades av ishockeyförbundet med tio matchers avstängning, men utöver det väcktes också även åtal för misshandel. En ovanlig åtgärd, enligt försvaret.

– Det finns ju många aspekter i den här rättegången men Lilja har under hela förundersökningen nekat till brott och vi är förvånade över att det här har gått till rättegång, säger Mats Torneús, advokat.

Enligt Jakob Lilja var syftet aldrig att skada sin motspelare, utan snarare att få honom ur balans genom att crosschecka honom i ryggen. Istället träffade klubban i nacken, enligt förundersökningsförhöret.

– Det har gått över två år sedan händelsen och jag har lagt det här bakom mig. Jag önskar att få fokusera på SM-slutspelet och fortsätta uppladdnigen med mina lagkamrater inför den stundande kvartsfinalen, inte minst då det inte är jag som har gjort anmälan, säger Jens Olsson i ett pressmeddelande från Malmö Redhawks.

Och i ett pressmeddelande från Linköping skriver klubben att Jakob Lilja inte kommer att ge några kommentarer kring ärendet utan vill fokusera på SM-slutspelet.

Han har dock tagit en dag ledigt för att närvara vid rättegången vid Malmö tingsrätt.

– Jag har respekt för rättsprocessen men med tanke på det kommande SM-slutspelet vill jag snabbt kunna återgå till att tillsammans med mina lagkompisar förbereda mig inför lördagens match, säger han i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.