Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Torgny Johansson, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen, berätta om hur det kan gå till när dubbelspåret ska dras genom Helsingborg stad. Foto: SVT

Regerings-ja till ny utredning: Så kan Helsingborg få dubbelspår

Publicerad

När sista sträckan av dubbla järnvägsspår ska dras genom Helsingborg kan det bli en tunnel. Nu har regeringen sagt ja till en utredning om det. Men det kan lika gärna bli nya spår ovan mark, bredvid de gamla.

I början av 1990-talet beslutade riksdagen att det skulle finnas dubbelspår hela den drygt 28 mil långa järnvägen mellan Göteborg och Malmö/Lund. I den andan byggdes tunneln genom Hallands ås. Och nu pågår arbetet med dubbelspår mellan Ängelholm och Maria station i Helsingborg.

Dubbelspår genom stan utreds

Men sen då? Beskedet om sista sträckan – till Helsingborgs centralstation – har dröjt. Tills nu. I veckan gav regeringen uppdraget till Trafikverket att starta utredningen om hur det ska gå till att dra dubbelspår genom hela stan.

I regeringens beslut talas om en järnvägstunnel som startar vid Romares väg, intill Pålsjö östra. Men det kan lika gärna bli på andra sidan bostadsområdet. Eller utanför Maria station. Alla möjligheter finns med i de diskussioner som hittills förts mellan Helsingborgs stad och Trafikverket.

Kan bli dubbelspår ovan mark

Men att det blir en tunnel är inte hugget i sten. Det kan lika gärna bli så att dubbelspåret dras ovan mark, parallellt med de spår som redan finns, genom Pålsjö skog och på viadukten över Gröningen.

– Att bygga en tunnel är en dyr och bökig historia. Det kan bli enklare att bygga dubbelspår där järnvägen går idag, säger Torgny Johansson, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen.

I så fall byggs dagens tågtunnel mellan Gröningen och Helsingborg C  också ut till dubbelspår.

”Mycket glädjande”

Kommunstyrelsens ordförande Christian Orsing (M) är glad över regeringens beslut.

– Äntligen! Det är mycket glädjande att regeringen beslutat om att färdigställa den sista etappen för dubbelspår till Helsingborg, det är något vi drivit på under lång tid för, säger Christian Orsing (M) kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.