Ett regionalt stöd kräver att kommunerna arbetar för att minska utsläppen från flyget. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Region Skåne överväger miljonstöd till Ängelholms flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Med all sannolikhet pytsar Region Skåne in ett okänt antal miljoner i flygplatserna i Ängelholm och Kristianstad till hösten. Men stödet blir förenat med miljökrav.

Det finns en politisk majoritet bakom ett förslag att stötta flygplatserna med ett okänt flermiljonbelopp. Det bekräftar Anna Jähnke (M), ordförande i regionens regionala utvecklingsnämnd.

– Det handlar om ett engångsbelopp som vi betalar ut därför att en del av flygplatsernas nedgång just nu handlar om coronapandemin, säger hon.

Mellan 2011 och 2013 var Region Skåne delägare i Helsingborg-Ängelholms flygplats. Det är inte aktuellt att upprepa historien. Men Anna Jähnke har förståelse för de sju kommunernas beslut att vilja ta över.

– Att äga en flygplats tillhör inte kommunal kärnverksamhet, men jag förstår att de vill säkra möjligheten för inte minst företagen att etablera sig här, säger hon.

Ställer två villkor

Beslutet i utvecklingsnämnden tas emellertid inte förrän till hösten. Först måste de sju kommunerna som vill bilda gemensamt ägarbolag, fatta beslut om det i sina respektive fullmäktige.

Men blir det ja i nämnden kommer stödet att förses med två villkor.

– Vi kräver att de nya ägarna måste jobba mot miljömässig och hållbar verksamhet på flygplatsen och i flygandet, till exempel att byta ut fossila drivmedel mot grönare alternativ.

Och dessutom:

– Om det nya bolaget går med vinst måste pengarna betalas tillbaka.

Kritik från Miljöpartiet

Men alla partier i Region Skåne står inte bakom förslaget att betala ut stödpengar till flygplatserna. I ett pressmeddelande efter SVT Nyheter Helsingborgs publicering tar Miljöpartiet i Region Skåne kraftigt avstånd.

– Vi är mitt i en brinnande klimatkris samtidigt som covid 19 gjort att sjukvården går på knäna. Då är helt vansinnigt att ta pengar som behövs i sjukvården och ge till förlusttyngda flygplatser. Det är svårt att förstå hur Alliansen tänker, skriver Mätta Ivarsson, MP:s gruppledare, i pressmeddelandet.

Här är de nya ägarna

På måndagen meddelade sju nordvästskånska kommuner – Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Perstorp och Ängelholm – att man tecknat en avtalsförklaring med flygplatsens nuvarande ägare, PEAB.

De sju kommunerna vill bilda ett nytt bolag som ska köpa det befintliga flygplatsbolaget, Ängelholms Flygplats AB och därmed ta över flygplatsdriften från och med 1 september.

De formella besluten ska tas i de sju kommunernas kommunfullmäktige. Det kommer att ske i augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.