I videon hör du varför regionrådet Stefan Lamme (M) vill ha ett nytt höghus – med akut, kirurgi och intensiv – på den här platsen. Foto: Cecilia Hedlund

Regionrådet Stefan Lamme (M): Bygg höghus på sjukhusområdet

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt höghus på lasarettsområdet i Helsingborg – det föreslår det ansvariga regionrådet Stefan Lamme (M) för att hitta en lösning på det problemtyngda sjukhusbygget.

I fjol blev det känt att avloppsrören under akuten är i alltför dåligt skick. Golven måste därför bilas upp. Det är ett av flera problem som försenat och komplicerat renoveringen.

I går offentliggjorde 13 verksamhetschefer på sjukhuset sin ståndpunkt: de anser att ombyggnationen ska stoppas och att ett nytt sjukhus byggs på en annat plats.

”Bästa lösningen”

Stefan Lamme (M), ordförande i beredningen för strategiska sjukvårdsinvesteringar, säger till SVT att förslaget är försent påkommet.

– Det utreddes redan för tio år sedan och då kom vi fram till att det inte var en bra idé, säger han.

Regionrådet förordar i stället en annan lösning: en ny – och mycket högre – sjukhusbyggnad intill Bergaliden. På platsen står det i dag en kontorsbyggnad (Alma-huset).

Höghuset skulle innehålla akutvården, akutkirurgin och intensivvårdsavdelningen.

– Det är sammantaget den bästa lösningen, säger Lamme. Under hösten måste vi fatta ett beslut.

Kräver nya beslut

Men ett höghus på sjukhusområdet medger inte den nuvarande detaljplanen. I så fall måste staden besluta om en ny.

– Vår inställning från staden är att det är sjukhuset som är experter, som vet vad de har för behov, säger Björn Bensdorp Redestam, planchef på stadsbyggnadsförvaltningen.

– Vi är behjälpliga att hitta lösningar oavsett om det är kring det nuvarande sjukhusområdet eller en annan plats.

Kärnan måste beaktas

Frågan försvåras dock av att sjukhuset ligger i anslutning till Kärnan och Landborgen, som är ett riksintresseområde med kulturmiljövärden.

Och det är länsstyrelsen som beslutar hur hög en ny byggnad får lov att vara inom ett sådant område.

– Samtidigt har ett nytt sjukhus ett stort allmänintresse. Så det är många aspekter som måste prövas, säger Björn Bensdorp Redestam.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.