Befesa Scandust får preliminärt återuppta sin produktion den 24 april. Foto: SVT

Giftvatten hotar att svämma över

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket har bedömt att det är för farligt för personalen att sköta Befesa Scandusts vattenreningsprocess. Konsekvensen blir att förorenat vatten kan läcka direkt ut på marken och i havet om det börjar regna.

Nu ska NSVA att ta ställning till om dagvattenledningar ska pluggas igen för att hindra förorenat vatten att blandas med det kommunala dagvattennätet om ett kraftigt regn skulle inträffa. Då kan nämligen Befesa Scandusts vattenreningssystem svämma över och förorenat vatten med bland annat cyanid, bly, nickel och kadmium och läcka ut från fabriksområdet direkt ut på marken och i förlängningen i havet.

Arbetsstopp hindrar reningsprocess

I vanliga fall renas vatten som är kopplat till produktionen på Befesa Scandust  dygnet runt i företagets egen reningsprocess. Men i och med att Arbetsmiljöverket i torsdags bedömde att det är för farligt för personalen att jobba på området har reningen tvingats stängas ned.

Cyanidutsläppen i Landskrona

– Det här är en akut fråga för oss att lösa, om ett stort regn skulle inträffa nu i dagarna, skulle dagvattnet kunna få anläggningen att rinna över till omgivningen eftersom reningen inte är igång. Det är inte bra, vi måste snabbt se till att det blir säkert att jobba på fabriken med den här processen igen, säger Margareta Svenning, miljöjurist på Länsstyrelsen.

Orenat vatten kvar på fabriken

Hon berättar att Befesa Scandust ligger efter med reningen av sitt processavloppsvatten. Reningsverket har inte hunnit med att rena i samma takt som krävts och konsekvensen är att det finns ackumulerat orenat vatten kvar på fabriksområdet. Hur mycket vatten det rör sig om vet inte länsstyrelsen.

– Vi har ställt frågan till Befesa Scandust men inte fått något svar. Däremot begärde vi i ett tidigare skede att få veta hur länge de var tvungna att köra reningsprocessen innan allt förorenat vatten skulle vara omhändertaget och då fick vi veta att det handlade om femtio dagars arbete innan de renat ikapp, konstaterar Margareta Svenning.

Vad händer nu?

– Vi på länsstyrelsen har tät kontakt med företaget. Prio ett är att få igång deras vattenrening innan julledigheten. De måste vidta åtgärder för att komma fram till en permanent lösning på detta, vid sidan av det jobbar vi för att minimera konsekvensen om en översvämning skulle hända. Till exempel genom att varna NSVA så att de kan se över sina dagvattenbrunnar som står i kontakt med vattnet på Befesa Scandust.

Översvämning hade medfört ännu större miljöskada

Ett problem är att ingen idag har en överblick på hur stora markföroreningarna är på området.

– Det håller vi på att analysera nu tillsammans med företaget, men en breddning i det här läget skulle förvärra den miljöskandal som redan nu är stor, säger Margareta Svenning.

Befesa Scandust: vi har kapacitet att klara av regn

På måndagskvällen når vi Wolf Lehmann som är global finansdirektör på Befesa Scandust. Han bekräftar att företagets lägger störst energi just nu på att få igång just vattenreningsprocessen, men han är inte lika orolig som länsstyrelen.

– Vi har kapacitet att klara av regn utan att det förorenar vår omgivning, säger han på måndagskvällen.

Redan på onsdag hoppas Befesa Scandust att de vidtagit tillräckligt med åtgärder för att Arbetsmiljöverket ska låta deras personal som sköter reningen av vattnet gå tillbaks till sina jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cyanidutsläppen i Landskrona

Mer i ämnet