Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Antalet sökande till Helsingborgs vuxenutbildningar har ökat med 25 procent i höst. Zara Lavin är en av dem som utbildar sig till bygg- och träarbetare. Foto: SVT/Stina Sandström

Rekordmånga sökande till yrkesutbildningar i coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sökande till Helsingborgs vuxenutbildning har ökat stort i höst, något som tros bero på coronapamdenin. Zara Lavin är en av de nya elever som nu utbildar sig till bygg- och träarbetare på Rönnowska skolan.

På grund av coronapandemin har arbetslösheten i Helsingborg ökat och är i nuläget ungefär 15 procent ungdomar och 12 procent vuxna arbetslösa. Detta har gjort att trycket på vuxenutbildningen blivit stort. Antalet sökande till hösten har ökat med ungefär 25 procent.

– Vi har haft ett högt söktryck och haft tre till fyra sökande per plats så det är väldigt många som har velat utbilda sig, säger Henriikka Airaskorpi, verksamhetschef vuxenutbildningen Helsingborg.

Fler platser i höst

Det höga söktrycket har gjort att antalet platser till programmen har utökats med 180 platser i höst och på Rönnowska skolan, där det finns 15 olika program, planerar man nu för att kunna ta emot ännu fler elever nästa år.

– Vi håller på att planera för 2021 och där försöker vi öka utbudet och försöker få till så många platser som möjligt, säger Ulrika Eriksson, samordnare yrkesvuxutbildningar på Rönnowska skolan.

”Har testat många yrken”

En av dem som började utbilda sig till bygg- och träarbetare på Rönnowska skolan i höst är Zara Lavin. Hon har länge funderat på detta men i år kom hon in.

– Jag har testat många yrken för att komma fram till att det är detta jag vill göra. Det har varit en dröm i många år, säger hon.

Hör Zara Lavin och några andra elever berätta mer om hur det är att gå en vuxenutbildning i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer