Foto: SVT/Markus Hjortsman

Campusrektorn återvände till skolbänken som 38-åring

Uppdaterad
Publicerad

Rektorn för campus Helsingborg gick tillbaka till universitetsvärlden när hon var 38 år – efter flera år i näringslivet.

– Jag ville undervisa och det beslutet ångrar jag inte en dag, säger Annika Olsson.

Annika Olsson är utbildad civilingenjör i botten och har arbetat på bland annat Tetra Pak och Alfa Laval. Men hon ville något annat – och vid 38-års ålder tog hon klivet tillbaka till universitetet.

– Jag ville bli lärare och för att undervisa på universitet måste man doktorera, så jag sökte en doktorandutbildning på min gamla skola, Lund tekniska högskola.

Doktoranden blev rektor

Hon fick gå ner väsentligt i lön under de fyra åren som doktorand.

Var det värt det?

– Absolut, jag ångrar det inte en dag. Jag gillar fortfarande att möta elever i klassrummen, det är fortfarande det som driver mig.

Annika Olsson är numera professor i förpackningslogistik och sedan 2017 rektor för campus Helsingborg.

Många vill vidareutvecka sig

Hon tror att antalet äldre studenter kan bli fler i takt med att pensionsåldern höjs.

– När vi jobbar längre så vill man kanske göra ett karriärsprång eller vidareutveckla sig inom sitt yrke, säger hon.

40-plusstudenterna vid campus Helsingborg finns framför allt inom socionomutbildningen och de pedagogiska utbildningarna, men även inom masterprogrammen, enligt Annika Olsson.

– Samhället förändras inom en rad områden – teknik, kommunikation, logistik – och då krävs det att man uppdaterar sig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.