Caroline Fredriksson och Janna Lindell har bland annat gjort mätningar på marknivån med högprecisions gps. Foto: Firas Razak Tuma/SVT

Rensade sandmarker ökar översvämningsrisken

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i Skåne rensas växter som hindrar biologisk mångfald bort för att återskapa gamla sanddyneområden. Samtidigt visar ny forskning att när växterna inte längre binder sanden, så ökar risken för fler översvämningar.

I rekreationsområdet Sibirien i Ängelholm har länsstyrelsen och markägaren nyligen röjt främmande arter som vresros och bergtall. På 1700-talet när sandflykt var ett stort problem planterades den här typen av bindande växter på många sandmarker.

Åtgärderna görs inom ramen för projektet Sand Life som syftar till att öka den biologiska mångfalden. Men nu visar forskning från Lunds tekniska högskola (LTH) att arbetet kan påskynda erosionen.

– Vi har tittat på de här dynerna där vegetationen är borttagen och dynerna runt omkring som fortfarande har kvar vegetation för att jämföra skillnaderna. Det vi har kommit fram till är att dyner som inte har vegetation eroderar två till fyra gånger så mycket som de dyner som har kvar vegetationen, säger masterstudenten Janna Lindell vid  LTH.

Växterna på sanddynorna är viktiga för att binda sanden och stoppa översvämningar. Foto: Firas Razak Tuma/SVT

Utsatt kuststräcka

Det är kustingenjören och doktoranden Caroline Fredriksson vid LTH som har initierat arbetet med att utforska området. När hon såg att länsstyrelsen hade tagit bort vegetation för att gynna den biologiska mångfalden ville hon studera vilka effekter det kan få för kustlandskapet längs den utsatta kuststräckan.

– När man tar bort sand från stranden så ökar risken för erosion, egentligen längs hela stranden eftersom det är ett sammanhängande system. Och det skulle också kunna få konsekvenser i den norra delen där man har problem med erosion- och översvämningsrisk, säger Caroline Fredriksson.

Ökad översvämningsrisk

Runt om i Skåne rensas växter som hindrar biologisk mångfald bort för att återskapa gamla sanddyndsområden. Men kustingenjören manar nu till försiktighet.

– På vissa ställen kan man göra den här typen av åtgärder om man inte har risk för översvämningar eller erosion i området. Men på andra ställen ska man verkligen tänka efter med tanke på att det kan leda till ökad erosions- och översvämningsrisk, säger Caroline Fredriksson.

Hur viktiga är sanddynerna som ett klimatskydd?

– Sanddynerna är jätteviktiga och det ser vi internationellt att det är just nu den mest föredragna metoden för att skydda mot översvämning. Det är ett väldigt effektivt och billigt skydd samtidigt som de erbjuder de höga rekreationsvärdena och naturvärdena om man jämför med vallar och hårda konstruktioner, säger Caroline Fredriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.