Anders Lundin från kommunen vill att länsstyrelsen följer upp riskerna för erosion i rekreationsområdet Sibirien. Foto: Petra Olsson/SVT

Sand Lifes strandrensning oroar Ängelholms kommun

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsens projekt Sand Life i Ängelholm där växter tas bort på stränderna i Sibirien kan öka erosionen. På kommunen finns en oro för översvämningsriskerna.

Forskare från Lunds Tekniska Högskola har studerat konsekvenserna av att röja bort bindande växtlighet från rekreationsområdet Sibirien i Ängelholm.

Dubbla erosionseffekter

De har jämfört dynerna där växterna är borttagna med dyner som har kvar vegetation för att studera skillnaderna. De har kommit fram till att dyner som inte har vegetation eroderar två till fyra gånger så mycket som de dyner som har kvar växtligheten.

– Storleksordningen och hur pass mycket det blir när man tar bort vegetationen det visste vi inte. Det är positivt att man har gjort det i Ängelholm. För då vet man att så här är det i Ängelholm, säger Anders Lundin, underhållsansvarig för stränderna i Ängelholms kommun.

Vill se en uppföljning

Det är länsstyrelsen och markägaren som har röjt bort den bindande växtligheten inom ramen för projektet Sand Life. Kommunen har inte haft mycket att säga till om, trots att stränderna är väldigt erosionsdrabbade. Nu hoppas kommunen att länsstyrelsen kommer att börja följa upp erosionsriskerna.

– Då ser vi ju om det finns orsak till oro för vår del. Det hade varit bra resultat för framtiden och se vad som kan hända då, säger Anders Lundin.

”Inte budgeterat för detta”

Projektledaren för Sand Life har inte tagit del av studierna och kan inte lova att de som ska börja studera effekterna. Men det kan bli aktuellt. 

– Alltså självklart vi kommer att titta på den rapporten och prata med forskarna också. Just nu har vi inte budgeterat för detta men samtidigt så jobbar länsstyrelsen också med erosion så jag ser inga hinder i att man ser över detta. Men det får vi återkomma till, säger Gabrielle Rosquist, projektledare för Sand Life.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.