Polis undersökte lokalerna på torsdagen. Foto: Natalie Medic

RFSL letar ny lokal efter skotthål i fönstren

Uppdaterad
Publicerad

RFSL:s lokaler i Helsingborg har blivit beskjutna två gånger på kort tid. Nu letar föreningen efter nya lokaler eftersom besökarna inte känner sig trygga.

– Vi upptäckte skotthålen när vi nyligen hade möte och polisanmälde i går, säger Daniel Brunér, ordförande för Helsingborgsavdelningen i RFSL.

Ingen av medlemmarna vet exakt när det hände eftersom ingen varit i lokalen på en vecka. Förbundet företräder homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.

– Jag är inte rädd men när besökare hos oss inte kan känna sig trygga mår jag inte bra.

TV: Se hela inslaget här  

Skotthålen i lokalens fönsterrutor sitter kvar. Foto: Natalie Medic

Hänt tidigare

För ett halvår sedan drabbades lokalen också av att någon sköt.

– Men då var det fler ställen i området som också blev beskjutna, mataffären till exempel, så det kändes det inte riktat mot oss. Däremot har nynazister tidigare klistrat märken och affischer på våra fönster. Men det har aldrig uttalats hot mot oss, säger Daniel Brunér.

Nu söker RFSL nya lokaler närmare city.

– Vi kämpar för att medlemmarna ska känna sig tryggare. Vi har tittat på några lokaler men det är också en ekonomisk fråga. 

Polisen i samtal med SVT:s reporter Foto: Natalie Medic

Polisen tog upp en anmälan

Polisen i Helsingborg kände inte till någon anmälan på torsdagsmorgonen. Presstalesperson Eva-Lotta Truedsson Hermansson säger till SVT att anmälan kan ha blivit rubricerad som skadegörelse och därför drunknat bland andra anmälningar.

– Det sker ganska mycket skadegörelse runt om i staden och särskilt på Planteringen. En polispatrull kommer ta kontakt med anmälarna för att höra sig för närmare om vad som hänt och se om skadegörelsen eventuellt ska bli markerad som hatbrott, säger hon.

Senare på dagen kom en polispatrull till platsen för att ta reda på mer om vad som hänt. Enligt polisen handlar det inte om något krutvapen som använts mot lokalen.

Polisen kom till lokalerna på torsdagen för att ta emot en anmälan. Foto: Natalie Medic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.