Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när Rikkard Jaakkola återbesöker platsen för skjutningen – och berättar vad som hände och hur det påverkat honom. Foto: Caroline Larsson / SVT

Rikkard, 29, sköts av misstag i Landskrona när han skulle till stranden

Uppdaterad
Publicerad

Rikkard Jaakkola, 29, var på väg till stranden när han hamnade mitt i en skottlossning – och träffades av ett skott som var avsett för en kriminell.

Det var den 29 juli 2019. Semestern började närma sig sitt slut. Klockan var nästan åtta på kvällen men det var en solig och varm dag så Rikkard Jaakkola, då 27 år, var på väg till stranden i Landskrona för att ta ett kvällsdopp med några vänner. 

Han befann sig bara 200 meter från lägenheten som varit hans hem i flera år när han hörde flera höga smällar. Han hann varken reagera eller vända sig om innan det spreds en obeskrivlig smärta från hans knäveck.

Utredningen är nedlagd

Rikkard Jaakkolas ärende utreddes av avdelningen för grova brott i Helsingborg men är idag nedlagt utan att någon person har kunnat ställas till svars. Det visade sig tidigt att skotten inte var avsedda för honom utan för personer i den kriminella miljön, något som det dröjde månader innan någon meddelade Rikkard.

– Man har liksom hållit sig lite härifrån, tagit omvägar för att undvika att bli påmind om denna händelse, säger Rikkard Jaakkola.

Under tiden bodde han hos sina föräldrar och gick inte ut ensam. I tre veckor hoppade han på kryckor och såret läkte på några månader, men fortfarande idag tänker han på det varje dag. Kort efter händelsen flyttade han från stadsdelen. 

– Det kändes liksom som att man inte fick känna sig trygg i sitt hem.

Hör Rikkard berätta om händelsen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Sverige

Mer i ämnet