”Skulle kunna sätta mig med hundra utredningar idag” hör honom berätta i klippet varför det är viktigt med erfarna utredare. Foto: Ellinor Knoxborn/SVT

Pensionerad polis vill lösa mord – får istället kratta löv

Uppdaterad
Publicerad

Jonny Petersson är en av flera pensionerade poliser som vill jobba med utredningar, men som i våras stoppades på grund av sparkrav. Istället för att lösa mord hjälper han nu till vardags personer med trädgårdsarbete genom ett bemanningsföretag för pensionärer.

I våras infördes hårda sparkrav hos polisen, då man räknade med att gå back med en halv miljard kronor. Flera pensionerade poliser fick sluta i samband med det.

Nu har regeringen föreslagit ett budgettillskott för att täcka underskottet för 2021. Om så blir fallet beslutar Polismyndigheten sedan om hur pengarna ska fördelas.

Skjutningar i Stockholm

– Så det är i nuläget svårt att ge ett svar på hur många som framöver ska anställas, säger Irene Sokolow, pressekreterare hos Polisen.

Skulle börja jobba med ”Silvervargarna”

Jonny Petersson har tidigare jobbat som polischef i Skärholmen, och precis före pensionen arbetade han till stor del i Farsta. Planen var att Jonny Petersson sedan skulle börja jobba i den utredningsgrupp som kallas Silvervargarna – en grupp på 16 timanställda pensionärer som kommit tillbaka för att utreda grova brott. Men på grund av sparkravet stoppades Jonny Petersson från att börja i den gruppen.

Nu jobbar han på ett bemanningsföretag för pensionärer där han hjälper till med trädgårdsarbete, men hoppas på att kunna gå tillbaka som utredare hos polisen så snart som möjligt.

– Jag skulle kunna jobba minst tio år till, säger han.

Polisförbundet positiva till pensionerad poliser

Polisförbundet ser positivt på att pensionerade poliser vill fortsätta i yrket.

– De har bidragit med gedigen kunskap, kompetens och trygghet i en organisation som i många fall är rörig, stressad med många nyanställda oerfarna poliser som flyttas runt, säger Karin Husberg på Polisförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Stockholm

Mer i ämnet