Bara 26 utredningar av de 171 polisanmälda skottlossningarna i Stockholms län under 2020 har lett till åtal. Foto: SVT

171 skottlossningar i länet – fler än hälften har lagts ned

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning visar att av de 171 skottlossningar som polisanmäldes i länet under 2020 har mer än hälften av utredningarna lagts ned. Endast 26 stycken ledde till åtal.

Polisens utredningsledare för grova brott, Christer Axling, förklarar att anledningen till att man lägger ner utredningar är att man inte har något att gå vidare på.

– När du har avsaknad av vittnen, kriminalteknisk bevisning och det inte finns någon övervakningsfilm läggs en utredning ner, säger Christer Axling, utredningsledare för grova brott.

Hör Christer Axling berätta i videon varför Stockholms län sticker ut.

Skjutningar i Stockholms län

Under 2020 polisanmäldes 171 skottlossningar i Stockholms län och 385 skottlossningar i hela Sverige.

91 utredningar har lagts ner – 53 procent.

51 skottlossningar utreds fortfarande – 30 procent.

26 utredningar har lett till åtal – 15 procent.

För tre av skottlossningarna inleddes ingen förundersökning.

Siffrorna är tagna från polisens eget register över polisanmälningar.

Uppklarade skjutningar under 2020

385 skottlossningar polisanmäldes i Sverige 2020. 

Av de 385 skjutningarna har 65 lett till åtal. Hittills har 53 (14%) av dessa lett till fällande dom som vunnit laga kraft. Ytterligare några fall väntar på avgörande i högre instans. 222 utredningar har lagts ned och 95 utredningar är fortfarande öppna. Två fall som har redovisats till åklagare har inte lett till åtal och ett fall har resulterat i ett strafföreläggande.

Mordåtal: 47 avlidna vid skottlossningar. 16 har lett till åtal varav 10 (21%) lett till fällande dom som vunnit laga kraft.

Antal åtal där någon skadats: 118 skadade vid skottlossningar. 26 har lett till åtal varav 23 (19%) lett till fällande dom som vunnit laga kraft. 

Antal åtal där ingen skadats: 220 stycken skottlossningar utan brottsoffer. 23 har lett till åtal varav 20 (9%) lett till fällande dom som vunnit laga kraft.

En majoritet av skjutningarna är kopplade till organiserad brottslighet men i statistiken finns också skjutningar som inte har med kriminalitet att göra, exempelvis våldsdåd i nära relationer och skjutningar med jaktvapen.

Källa: Polisen

Uppklarning av dödligt våld: 

Generellt ligger uppklarningen på höga nivåer när det gäller dödligt våld i Sverige. Mellan 2014 och 2017 var uppklarningen på 68 procent. Men tittar man enbart på dödligt våld i den kriminella miljön under samma tidsperiod, låg uppklarningen på 23 procent.  Det kan jämföras med dödligt våld i nära relationer där 94 procent av brotten klarades upp.   

Forskare menar att uppklarningen av dödligt våld handlar mer om i vilken miljö det sker i, snarare än vilket vapen som används. Men användning av skjutvapen i den kriminella miljön innebär sannolikt ännu sämre möjlighet till uppklarning.  

Källa: Brårapport från 2019

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Stockholm

Mer i ämnet