Under utredningen mot Vårbynätverket togs 30 vapen i beslag. Foto: Polisen

Larmet: Över 1 000 skjutvapen i händerna på kriminella i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

269 vapen togs i beslag inom den kriminella miljön i Stockholm under 2020, enligt en ny rapport. Vart femte har använts vid brott, däribland flera mord. Samtidigt uppskattar polisen att runt 1 300 skjutvapen florerar i den kriminella miljön – bara i huvudstaden.

Det grova skjutvapenvåldet i Sverige nådde återigen nya toppar förra året med 366 skjutningar och 47 dödade som resultat.

Hittills i år har över 40 personer dödats – ungefär hälften i Stockholms gängmiljö.

För första gången har polisen gjort en kartläggning av vapenbeslag som gjorts i Stockholms kriminella miljöer – och den visar på en omfattande vapentillgång. Bara under förra året togs 269 vapen i beslag.

De flesta av de 269 beslagtagna vapnen hittades i bostäder – följt av allmänt tillgängliga platser som buskage, cykelförråd, skolgårdar eller soprum. Foto: Tom Olsson/SVT

1 300 vapen i omlopp

Vart femte vapen som beslagtogs har använts i skjutningar och de kan i en rad fall kopplas till mord. Men tillgången inom den kriminella miljön beräknas vara fem gånger så stor.

– Vår bedömning är att det rör sig om ungefär 1 300 vapen som finns i Stockholm. Det är inte särskilt förvånande. Med så pass många skjutningar som vi har i Sverige måste det finnas vapen, säger Joakim Sturup, forskare och analytiker vid Stockholmspolisen, som står bakom den nya rapporten.

Flera avslutade och pågående utredningar har bidragit till att ge en bättre överblick när det gäller tillgången på vapen. I exempelvis utredningen mot Vårbynätverket påträffades 30 vapen, nio kilo sprängdeg och sju handgranater i olika gömställen.

Vapen från konfliktområden

Polisen ser en ökning av andelen ombyggda start- och tårgaspistoler, som utgjorde 35 procent av beslagen i Stockholmsregionen 2020. ”15-20 procent är relativt nya vapen som har gått från den legala till den illegala marknaden i Sverige eller andra länder”, säger Joakim Sturup. Foto: Tom Olsson/SVT

– 40 procent av vapnen kommer från forna konfliktområden som före detta Jugoslavien, Kina och Ryssland. Utöver det ser vi att 35 procent av vapnen är konverterade start- och tårgasvapen som framför allt har kommit hit från andra länder, säger Joakim Sturup.

I rapporten slår man fast att det är ”väl känt att Sverige har haft en stor ökning av skjutningar och står ut mot andra jämförbara länder i Europa” och att det finns ett ”stort behov av att samhället måste agera mot tillförseln av vapen från andra länder men även inom Sverige”.

– Utifrån andra länder ser vi att ju lägre vapenförekomst desto färre skjutningar, säger Joakim Sturup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.