Här är vapnet som mannen sköts ihjäl med på Årstabron i Stockholm, enligt åtalet. Foto: TT/Polisen

Kraftig ökning av ombyggda vapen – kopplas till flera mord

Uppdaterad
Publicerad

Mannen sköts till döds med flera skott på Årstabron i Stockholm – och i åtalet mot tre män pekas en ombyggd tårgaspistol ut som mordvapnet. En ny kartläggning från polisen visar att ombyggda start- och tårgasvapen blir allt vanligare bland kriminella nätverk.

– De har använts vid flera mord de senaste åren, säger Joakim Sturup vid Stockholmspolisen.

En septembernatt förra året blev en man skjuten till döds på Årstabron i Stockholm. Ungefär en månad senare hittades det misstänkta mordvapnet, en ombyggd tårgaspistol, gömd under en sten i ett bostadsområde.

I en ny rapport, som SVT har tagit del av, kopplar polisen ombyggda vapen till flera mord de senaste åren.

”Ett stort problem”

Polisen har i rapporten kartlagt de 269 beslag av skarpa vapen som gjordes under förra året i kriminella miljöer i Stockholmsregionen. Mer än en tredjedel visade sig vara ombyggda start- och tårgasvapen.

– Det vi kan se är att de har ökat de senaste åren. Både förekomsten och att de har fått allt grövre eldkraft. De har blivit farligare och har använts vid flera mord de senaste åren, säger Joakim Sturup, forskare och analytiker vid Stockholmspolisen.

– Vi har inte följt de här vapnen tillräckligt noga för att förstå att de har utvecklats. De utgör ett stort problem i Sverige nu och vi spår att det kommer öka ännu mer.

Billiga att köpa

Enligt Joakim Sturup är de ombyggda vapnen relativt billiga att köpa, enklare att förflytta mellan länder och enklare att få tag på. För att begränsa tillgången i Sverige krävs flera åtgärder.

– Det handlar om att reducera antalet vapen som säljs i andra EU-länder och som tar sig in i Sverige via postflödet eller bilflödet, där har tullen en viktig uppgift. Utöver det behöver vi jobba mot de som konverterar vapnen i Sverige.

Fastnade i FBI:s fälla

Den man som sköts ihjäl på Årstabron uppges ha haft en ledande roll i den kriminella miljön i södra Stockholm, men hamnade i konflikt med sina forna vänner – vilket enligt åtalet slutade med ett beställningsmord där han lurades ut i en fälla.

Åtal i målet väcktes förra veckan mot tre män. En viktig del i bevisningen har varit en fälla som FBI stod bakom där kriminella världen över lurades att använda krypterade telefoner – som den amerikanska polisen kunde följa i realtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.