Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
16-åriga Robyn Pålsson från Påarp ser isrinken som sitt andra hem och hon hoppas inspirera fler tjejer att spela ishockey. Följ med till Helsingborgs ishall i klippet. Foto: Carolina Svalbacke/SVT

Robyn är första tjejen på hockeygymnasiet – känner sig som en förebild

Uppdaterad
Publicerad

16-åriga Robyn Pålsson går hockeygymnasiet på Filborna i Helsingborg – som första tjej någonsin.

Robyn Pålsson går i ettan på barn- och fritidsprogrammet och är den enda, och första, tjejen på Filbornaskolans hockeyprofil. På skoltid tränar hon med killar, men på sin fritid tränar hon för fullt i Helsingborgs hockeyklubbs flicklag, A-flick.

– Väldigt många sa att jag inte skulle komma in för att jag är tjej och det här är för killar. Men jag trodde på mig själv, säger Robyn Pålsson och berättar att hon inte möttes av samma välkomnande av en annan skola.

”Under uppbyggnad”

Anders Nilsson, rektor på Filbornaskolan, hoppas att fler tjejer ska välja hockeyprofilen framöver.

– Hockeyverksamheten för tjejer i vårt område är under uppbyggnad och det har inte funnits tjejer som kunnat söka sig till oss innan. Nu kommer det stora ålderskullar underifrån, så jag tror att det kommer bli betydligt fler kommande år.

Hade ni kunnat göra mer för att locka fler tjejer?

– Det hade vi säkert kunnat, men det bygger på att det finns en tjejverksamhet igång någonstans. Det måste finnas tjejer som är intresserade av att spela hockey, säger Anders Nilsson.

– Jag hoppas kunna vara med och påverka tjejernas framtid inom hockeyn, säger Robyn Pålsson.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.