Det rödfärgade kokainet som beslagtogs av tullen i januari. Leveranser, på nästan 200 kilo, från samma avsändare har tidigare skickats till Glumslöv. Tullen misstänker att även det rörde sig om kokain. Foto: Foto: Tullens förundersökningsprotokoll

Rödfärgat kokain smugglades in – värt 100-tals miljoner

Uppdaterad
Publicerad

300 kilo kokain var på väg till en adress i Glumslöv när det stoppades av tullen. På torsdagen inleddes rättegången mot tre män från nordvästra Skåne.

Efter att det upptäckts att det var kokain i leveransen bytte tulltjänstemän ut det ut mot finbetong. Sedan levererades det till den adress som det rödfärgade kokainet var på väg till.

En 49-årig man riskerar nu ett mångårigt fängelsestraff för synnerligen grov narkotikasmuggling samt försök till synnerligen grovt narkotikabrott.

Landskrona

Men precis som de andra åtalade männen så nekar 49-åringen helt till brott.

”Trodde det var färgpulver”

49-åringen, som driver ett företag, har enligt advokaten hand om många leveranser.

– Eftersom denna pallen har sett ut att innehålla färgpulver har min klient inte haft anledning att tro annat, säger Mikael Nilsson, 49-åringens advokat.

Men färgningen ska enligt förundersökningen ha gjorts just för att dölja vad det egentligen var som skickades.

De medåtalade två männen ska enligt åtalet ha haft andra uppgifter i hanteringen av narkotikan från Colombia. En 37-årig man ska ha packat om den utbytta narkotikan samt haft listor på kemikalier för att skilja kokainet från färgpulvret.

– Han var ovetande och har fått i uppdrag att packa upp varorna. Det var inget jobb som planerats sedan tidigare utan det var ett spontant inhoppsjobb, säger Ulf Juhlin, 37-åringens advokat.

Den 37-årige mannen, är tillskillnad från de två 49-åringarna, endast åtalad för försök till synnerligen grovt narkotikabrott.  

En andra 49-åring ska enligt åtalet ha följt leveransen från Colombia via ett trackingnummer. Han ska också ha införskaffat förpackningsmaterial för ompacketering av kokainet och därefter packat om det som bytts ut till finbetongpulver.

Åklagare Michael Hansson vill inte kommentera den pågående rättegången, men har tidigare sagt ”Men jag har bevis som räcker” till SVT Nyheter Helsingborg.

Förutom kemikalielistorna så finns det bland annat inspelade telefonsamtal i bevisningen mot männen.

Polisens tillslag

Under kvällen den 31 januari fanns tullverkets spanare och polisens insatsstyrka på plats vid adressen i Glumslöv. Inne i en av lokalerna ser de hur män vistas vid det släp som tidigare körts in i lokalen. När de misstänker att männen är på väg att lämna området slår de till.

Den 37-årige mannen och 49-åringen som ska ha hjälpt till vid ompacketeringen grips inne i en av byggnaderna. I en lastbil utanför adressen grips den tredje mannen.

På gatan kostar ett gram kokain knappt 1 000 kronor, det innebär att det beslagtagna partiet skulle kunna inbringa 100-tals miljoner kronor, beroende på renheten.

Rättegången, i Malmö tingsrätt, ska fortsätta på fredagen och återupptas på tisdag nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landskrona

Mer i ämnet