• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Foto: Tullens förundersökning

Smugglade 300 kilo färgat kokain – lurades av tullen

Uppdaterad
Publicerad

De färgade 300 kilo kokain rött och angav färgpigment i importhandlingarna. Men bluffen avslöjades och nu åtalas tre män för smuggling och narkotikabrott.

Den sista januari i år anlände de nu åtalade männen till en adress i Glumslöv med ett hästsläp. De började lasta över förpackningar med 300 kilo – kokain, trodde männen.

Men tullen hade bytt ut narkotikan mot lättbetong.

Kokainet byttes ut mot lättbetong. Foto: Tullens förundersökning

På torsdagen väckte kammaråklagare Michael Hansson åtal vid Malmö tingsrätt mot två av dem för synnerligen grov narkotikasmuggling och mot alla tre för försök till synnerligen grovt narkotikabrott.

Om de fått ut kokainet på marknaden hade det betingat ett värde på över 250 miljoner kronor.

Bland de största någonsin

Kammaråklagaren säger att beslaget är ett av de största någonsin i Sverige.

– Kokainet kom ursprungligen från Colombia via Spanien till Malmö. Narkotikan var rödfärgat och lådorna sades innehålla färgpigment.

De tre männen nekar till brott.

– Men jag har bevis som räcker, säger Michael Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.