Dennis Everberg återvände till Rögle inför årets säsong. Foto: Markus Hjortsman/SVT

Rögles succé: Klubbens bästa SHL-start genom tiderna

Uppdaterad
Publicerad

Magnus Wennström har, med bara ett års undantag, varit i Rögle i olika roller sen 1991. Men aldrig har han fått se laget inleda en säsong i högsta serien så starkt som i år. Efter åtta spelade matcher leder man serietabellen med fyra poäng.

Trots att förra säsongens starkaste poängplockare Ted Brithén fick gå av isen med en käkskada redan i premiärmatchen och inte har kunnat spela sen dess har laget bara en endaste förlust bakom sig när åtta omgångar är spelade.

– Vi har spelat väldigt tajta matcher nu som hade kunnat gå på båda hållen. Vi är ödmjuka, de gick åt vårt håll och vi jobbar hårt för att vinna matcher men samtidigt måste vi förbättra oss på vissa områden, säger huvudtränaren Cam Abbott.

Det kvarstår visserligen 44 matcher innan det är dags för de 14 lagen att på riktigt göra upp som SM-guldet i ett slutspel – men faktum är att Rögle aldrig inlett en SHL-säsong så starkt som nu.

”En kaxigare attityd”

Målvaktstränaren Magnus Wennström är den som varit i klubben längst av alla som jobbar nära laget. Han kom själv till klubben som junior i början av nittiotalet men fortsatte upp i åldrarna, till A-lagsmålvakt och slutligen målvaktscoach, vilket han nu gör sin fjortonde säsong som.

Under dessa år har han sett Rögle i högt och lågt med stjärnor som kommit och gått.

– Det är en förening som de senaste åren har utvecklats mycket, säger Magnus Wennström. Dels har vi ett bra lag men sen tror jag nog att föreningen byggt på sig erfarenheter från de tidigare gångerna vi varit uppe i SHL. Erfarenheten och en kaxigare attityd att vi ska vara ett SHL-lag tror jag har betydelse.

Magnus Wennström gör sin 14:e säsong som målvaktscoach – men har varit i klubben sen 1991 sånär som på ett år. Foto: Markus Hjortsman/SVT

Värdefull återvändare

Inför denna säsong återvände Dennis Everberg till Rögle efter fem säsonger både i NHL, KHL och i schweiziska ligan. Han har också passat på att ta två VM-guld och spela OS med Tre Kronor. Att hans moderklubb är med och slåss om slutspelsplats var viktigt för honom när han valde att återvända.

– Ja, självklart. Det är avsevärd skillnad på att vinna och förlora, säger Dennis Everberg. Det kan vara kul att gå till jobbet eller så kan det vara riktigt tråkigt.

Tidigare succéstart: 2008

Efter att Rögle avancerat till högsta serien, som då hette Elitserien, 2008 ledde man visserligen tabellen en kort stund i början av november – men då endast med ett poäng och med en match mer spelad än tabelltvåan Skellefteå.

Idag har man spelat åtta matcher mot de dåvarande 18 men ledningen är starkare än så. Vad som än händer i nästa omgång kommer Rögle leda även efteråt. Åtta matcher in i 2008 års säsong låg laget sexa med endast 12 poäng mot dagens 19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.