Vattenkraftverket vid Klippans bruk är ett av de tre som ska rivas. Foto: Fredrik Svenningsson

Rönne å: Tiotals miljoner till spektakulär rivning

Uppdaterad
Publicerad

I två år till kommer de sista vattenkraftverken att få stå kvar i Rönne å. Sedan börjar rivningen. Nu pågår förberedelserna för ett av de mest spektakulära vattenvårdsprojekten som gjorts i södra Sverige.

– Det är fantastiskt, vi är många som har längtat efter den dagen då Rönne å släpps fri igen, säger Tord Andersson, miljöstrateg på Klippans kommun.

De tre vattenkraftverken köptes av Klippans kommun i vintras och under hösten blev det klart att de ska rivas. Rivningen och återställningen av ån är en del i ett större vattenvårdsprojekt i södra Sverige, som till stor del betalas genom ett EU-program. Totalt satsas 100 miljoner kronor i sju sydsvenska vattendrag.

– Det handlar bland annat om att återskapa tidigare miljöer och skydda hotade arter som ål och lax, säger Ivan Olsson, länsstyrelsen.

Idag är de tre vattenkraftverken svårforcerade hinder för fisk på väg mellan havet och Ringsjön. Planen är att rivningen ska kunna påbörjas under år 2021. Men det är mycket som återstår. Provtagningar, utredningar och tillstånd.

– Det finns en risk att arbetet med tillstånden drar ut på tiden och det kan i sin tur påverka finansieringen av projektet, säger Ivan Olsson.

Ivan Olsson arbetar med projektet på länsstyrelsen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.