Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunfullmäktigeledamöterna Maria Ward (S) och Maria Winberg Nordström (L) gläds åt utfallet i omröstningen. Foto: Simon Melin/SVT

Separerade föräldrar i Helsingborg ska dela på förskoleavgiften: ”Undanröjer konflikt”

Publicerad

Förra veckan tryckte samtliga kommunfullmäktigeledamöter på den gröna knappen i omröstningen av en motion. Det handlade om en modernisering av barnomsorgsavgiften.

Avgiften betalas av föräldrar som har barn på förskolan och i dag faktureras barnomsorgsavgiften ut till den adress barnet är skriven på. Oavsett om föräldrarna bor på samma eller skilda adresser.

– Det tyckte vi var omodernt och inte speciellt jämlikt och jämställt, säger Maria Ward (S) som är en av dem som lagt fram motionen.

Idéen luftades först av Marcus Friberg från Miljöpartiet men han la aldrig fram en egen motion i frågan och den lades på is. Fram tills Socialdemokraterna själva valde att lämna in en egen motion. Ett handlande som ledde till att alla ledamöter i kommunfullmäktige röstade för förslaget.

Anpassad till den moderna familjen

Om barnet har föräldrar som är skrivna på olika adresser kommer avgiften istället att fakturerats ut till båda adresserna och baseras på båda föräldrarnas inkomst.

– Detta är en bra lösning om samhället kan undanröja en konflikt mellan vårdnadshavare, säger Maria Winberg Nordström (L) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Förändringen kommer inte att ske automatiskt utan föräldrarna kommer ansöka hos kommunen, digitalt eller via blankett.

– Det kan innebära att den sammanlagda barnomsorgsavgiften blir högre när man går till separat faktura men förvaltningen har kommit fram till ett sätt att räkna och att vi undanröjer en konfliktorsak mellan vårdnadshavare, säger Maria Winberg Nordström.

Taket för maxtaxan kommer fortfarande vara detsamma.

Ska motverka konflikter

Tidigare baserades avgiften på inkomsten för hushållet barnet är skriven på – vilket nu är över. Istället kommer stadens tjänstemän räkna ut hur mycket respektive förälder ska betala baserat på sin inkomst.

– Vi vill förhindra att det är en vårdnadshavare som oftast är kvinnan och har den lägsta inkomsten som får stå för hela kostnaden, säger Maria Ward.

Förändringen kommer träda i kraft den första januari nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.