Tre personer hittades mördade på tre olika platser i och runt Helsingborg sommaren 1986. Foto: Arkivbilder/SVT

Rumänmorden som skakade Helsingborg – nu tas fallet upp

Uppdaterad
Publicerad

Polisens kalla fall-grupp har publicerat 15 nya fall i sin satsning att lösa ouppklarade mord. De så kallade Rumänmorden från 1986, där tre personer hittades mördade i Helsingborg, är några av fallen.

Mellan maj och september 1986 hittades tre personer med rumänsk anknytning mördade på olika platser i Helsingborg – de ännu olösta fallen har gått under namnet Rumänmorden.

En man hittades mördad i hamnen i Helsingborg, en kvinna hittades nedgrävd vid en badstrand på Råå och ytterligare en man låg nedgrävd vid Örby ängar.

De morden finns nu med i de totalt 15 olösta mord som kalla fall-gruppen publicerat på sin hemsida – där de söker hjälp från allmänheten.

– Det är gynnsamt i ett forensiskt perspektiv, möjligheterna är bättre nu jämfört med 1986, säger Bo Lundqvist, chef för polisens kalla fall-grupp.

Flera fall från nordvästra Skåne

Av de totalt 15 olösta morden är sju i nordvästra Skåne – ett mord i Landskrona och sex i Helsingborg.

– De här fallen är en ihopsamling av de fall som vi inte hunnit gå igenom, säger Bo Lundqvist.

Totalt har polisen 105 olösta fall från Sydsverige publicerade på sin hemsida.

Kommer det publiceras ytterligare fler olösta fall?

– Ja, men det är oklart hur många. Men kanske en 10-15 stycken till, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.