Minoritetsstyret i Bjuv kommer sitta kvar året ut. Foto: Maja Suslin / TT

S ger upp styret i Bjuv

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Bjuv vill inte längre styra kommunen. Anledningen är att Sverigedemokraternas budget röstats igenom med stöd från Moderaterna.

Bjuv har sedan valet styrs av en minoritetskoalition bestående av Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna. Men nu meddelar Socialdemokraterna att partiet lämnar ordförandeposterna i nämnder och styrelser och går i opposition.

Anledningen är att man inte vill genomföra Sverigedemokraternas budget som nyligen röstades igenom i kommunfullmäktige med stöd från moderaterna.

Besparingar i budgeten

Budgeten innehåller besparingar på den kommunala verksamheten med fyra miljoner. Det kommer att slå mot vård, skola och omsorg, menar partiet.

– Det vore ett svek mot våra väljare att administrera en nedskärningspolitik, säger Socialdemokraternas Bjuvsordförande Stefan Svalö i ett pressmeddelande.

Sitter kvar året ut

– Genom att rösta på Sverigedemokraternas budget har Moderaterna i praktiken gjort sig till deras stödparti. Därmed uppstår en ny majoritet i kommunfullmäktige. Så ser verkligheten ut och det förhåller vi oss till.

Minoritetsstyret kommer att sitta kvar året ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.