Bengt Larsen tillbakavisar samtliga påståenden. Foto: SVT

S-politiker förtalas för sexövergrepp mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen inleddes en rättegång om grovt förtal mot totalt sex personer. Den åtalade misstänks för att ha spridit brev med anklagelser om grova sexövergrepp mot barn. En av de utsatta är den socialdemokratiska Helsingborgspolitikern Bengt Larsen.

Mellan 2010 och 2012 fick Bengt Larsens grannar tre brev, undertecknade av en påhittad föräldragrupp. I breven anklagades han för att ha missbrukat sina fackliga och politiska uppdrag. Men framför allt för att ha begått upprepade och grova sexuella övergrepp mot barn.

– Det har varit ett helvete, en förfärlig tid för mig och min familj, säger Bengt Larsen om åren efter breven.

I dem stod det bland annat att han varit ”bevisligen inblandad i sexuellt avvikande aktiviteter där huvudsakligen barn av utländsk härkomst funnits med” och att han begått ”synnerligen grymma sexuellt kränkande övergrepp”.

Bengt Larsen (S) tillbakavisar samtliga påståenden.

”Anklagelserna var så vidriga”

Det var grannar som visade honom breven.

– Jag fick sedan gå runt till alla och förklara att jag var oskyldig. Men efter andra brevet orkade jag inte göra om den vandringen, anklagelserna var så vidriga.

Han informerade även sina politiska kollegor i kommunstyrelsen.

– Men hur mycket jag än bedyrar min oskuld så kommer jag inte från tanken att det kanske sås ett frö av misstanke hos någon som inte känner mig så bra. Ingen rök utan eld, kanske de säger. Det känns hemskt. Jag kan bara hoppas att folk inser orimligheten i de här anklagelserna, säger Bengt Larsen.

Samma tillvägagångssätt

Kammaråklagare Hans Åkesson åtalar nu brevskrivaren som misstänkt för grovt förtal.

– Att jag bedömer det som grovt beror på sättet det spridits på, omfattningen och förstås brevens innehåll, säger han.

Har det påverkat din bedömning att Bengt Larsen är politiker?

– Det vill jag inte kommentera före rättegången, säger Hans Åkesson.

Tillvägagångssättet var detsamma även i de övriga fem fall av förtal som nu ska behandlas av tingsrätten: Brev från en påhittad organisation spreds till grannarna med anklagelser om mer eller mindre grova sexuella övergrepp mot barn.

Den åtalade mannen nekar till att ha skickat breven.

Förhandlingen vid tingsrätten i Helsingborg ska pågå i fyra dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.