Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På lördag ska medlemmarna rösta om de vill att kommunalrådet och gruppedaren Jan Björklund (S) ska sitta kvar på sin post eller inte. Hör honom och Socialdemokraternas ordförande Mikael Andersson berätta varför i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Spricka inom S i Helsingborg – Jan Björklund uppmanas lämna sin post

Publicerad

Förtroendet för kommunalrådet och gruppledaren Jan Björklund (S) är förbrukat. Det beslutade Socialdemokraternas styrelse i Helsingborg som nu uppmanar honom att lämna sin post.

I höstas slöts en överenskommelse mellan partistyrelsen och Jan Björklund om att tillsätta My Rosell som ny politisk sekreterare i rådhuset. En post som idag innehas av Åsa Holmqvist.

Men tillsättandet blev aldrig av och istället ska gruppledaren ha lovat tjänsten till båda två, något Jan Björklund menar är ett missförstånd.

– Den hanteringen har Jan inte klarat av och en majoritet av styrelsen har bedömt att själva sakfrågan och hanteringen är så grov att den ska testas på ett medlemsmöte, säger Mikael Andersson Socialdemokraternas ordförande i Helsingborg.

Flera veckors utfrågningar

Nu uppmanar partistyrelsen Jan Björklund att lämna kommunalråds- och gruppledarposten efter att sex röstat för och fem emot förslaget.

– Vi har försökt hitta mellanvägar och hitta någon lösning på konflikten. Vi tycker det är väldigt tragiskt att vi kommit hit där vi behöver ta det på ett medlemsmöte, säger Mikael Andersson.

Jan Björklund å sin sida har meddelat att han ämnar sitta kvar på de två förtroendeposterna om partiets medlemmar vill se honom där.

– Jag tar fullt ansvar för detta men det har fått orimliga proportioner att man väcker ett misstroendevotum, säger Jan Björklund.

Avgörs på lördag

My Rosell vill inte ställa upp på en intervju men skriver i ett sms:

– Jag har tillit till att medlemsmötet fattar ett bra beslut utifrån rättvisa och socialdemokratiska värderingar.

På lördagens årsmöte ska medlemmarna ta ställning till partistyrelsens uppmaning men ännu kan en vändning komma. Enligt partiets stadgar måste en ändring av dagordningen skickas ut till partiets medlemmar 14 dagar innan mötena äger rum.

Detta har inte gjorts och därför kan partiets medlemmar rösta nej till en förändrad dagordning. Då kan Jan Björklund sitta kvar.

SVT Nyheter Helsingborg söker Åsa Holmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.