Socialdemokraterna anser att Attendo fått tillräckligt med chanser. Nu vill S att Helsingborg stad tar tillbaka äldreboendet Valltorp i kommunal regi. Foto: TT/genrebild

S vill att kommunen tar tillbaka Valltorp – begär beslutsunderlag

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Helsingborg vill avsluta avtalet med Attendo och ta tillbaka Valltorp i kommunal regi. Och de har stöd i frågan. Även Sverigedemokraterna och Miljöpartiet ställer sig bakom kravet på ett beslutsunderlag.

På torsdagens möte med vård- och omsorgsnämnden föreslår Socialdemokraterna att tjänstemännen får i uppdrag att ta fram ett underlag för hur man ska gå tillväga för att säga upp avtalet gällande vårdboendet Valltorp.

– Vi vill ha en översyn av ekonomin och juridiken för att kunna säga upp avtalet, säger Jan Björnklund (S), kommunalråd.

Både Sverigedemokraterna och Miljöpartiet stöttar förslaget och MP vill dessutom se en konsekvensanalys. De tre utgör en politisk majoritet i nämnden.

Funnits kritik

När de båda utredningarna är gjorda tar partierna formellt ställning till att säga upp avtalet.

Vårdboendet Valltorp drivs sedan 2016 drivs av vårdföretaget Attendo.

Företaget har mottagit en hel del kritik för hur verksamhetens skötts, senast i en rapport från Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

”Gjorts tillräckligt med utredningar”

Enligt S har ledningen för Valltorp fått flera chanser att vända trenden men inte lyckats.

– Det har redan gjorts tillräckligt med utredningar som alla pekar i samma riktning, säger Christel Håkansson (S) 2:e vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

– Det handlar om människor som befinner sig i livets slutskede och de förtjänar den bästa vård och omsorg som kan ges.

Ärendet upp på bordet på torsdag

SD håller med Socialdemokraterna i frågan:

– Det får vara slut med daltandet med bolag som inte levererar den kvalitet de har lovat. Vi måste gemensamt ta vårt politiska ansvar och återta boendet för att höja kvaliteten, säger Michael Rosenberg (SD), kommunalråd.

Delar kritiken

Miljöpartiet stöttar förslaget och vill dessutom se en konsekvensanalys. Partiet delar den grundläggande kritiken mot vårdboendet.

– Attendo kunde ha skött Valltorp så mycket bättre, men de har inte uppfyllt kraven. Medborgarna ska inte behöva ha det så här, säger Lena Östholm-Munkberg (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.