En av de som kommit för att äta en bit mat hos Hemlösas hus är Dante Warda, som blev hemlös i somras. Foto: Caroline Larsson / SVT

Så drabbas Helsingborgs hemlösa i extremkylan

Publicerad

Temperaturerna i Helsingborg kommer de kommande dagarna och nätterna röra sig mellan 0 och -10 grader, visar SMHI:s prognos, vilket gör situationen ännu tuffare än vanligt för stadens hemlösa.

12.30 serveras lunch på Hemlösas hus på Gåsebäck. Besökare kommer för att äta lite mat, dricka kaffe och kanske besöka klädförrådet för att hämta ett värmande plagg som någon skänkt. På grund av covid-19 kan inte alla äta i matsalen, istället sitter besökarna utspridda i Hemlösas hus lokaler och äter.

En kvinna i 45-årsåldern med flera lager jackor berättar att hon sover i sin bil. Inatt visade termometern i bilen på -17 grader, enligt henne.

– Det brukar ju inte vara såhär kallt i Skåne, säger Tony Malmgren, volontär på Hemlösas hus som själv varit hemlös tidigare.

– Nu är det lite mer folk, de stannar lite längre och vi delar ut mycket sovsäckar och mycket kläder. Men var de sover har vi inte blivit riktigt kloka på.

”Ingen klarar kylan”

Hemlösas hus och Värmestugan, som håller till i samma lokaler, erbjuder värme, mat och kläder på dagtid men stänger på kvällen.

Kommunen har, enligt sin hemsida, öppnat upp extra akutsovplatser genom sin verksamhet Fenix just på grund av den rådande kylan. Även Pingstkyrkan ordnar ibland sovplatser för hemlösa när det är riktigt kallt. Men flera hemlösa vittnar om att det är en ständig oro att inte veta var natten ska tillbringas.

En av de som kommit för att äta en bit är Dante Warda, som blev hemlös i somras.

– Det är ingen som klarar den här kylan ute, då måste man vara en polarbjörn, säger han. Det är iskallt och det blir ännu kallare om nätterna.

– Det blir ju att de får ta sig in i trappor, källare, vindsvåningar och sånt så det är tufft för dem, säger Tony Malmgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.