Tullen upptäckte att paketet från Tyskland innehöll nästan 2kg amfetamin och gillrade en fälla. Foto: Ur polisens förundersökning

Så lurade tullen de misstänkta knarksmugglarna

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ett paket som inkommit till postterminalen i Malmö visat sig innehålla nästan 2 kg amfetamin gillrade Tullverket en fälla. Nu åtalas två nordvästskånska män för grov narkotikasmuggling.

Det nästan två kilo tunga paketet visade sig innehålla amfetamin till ett gatuvärde av omkring 400 000 kronor. Tulltjänstemän bytte då ut narkotikan mot ett lagligt pulver och paketerade det på ett identiskt sätt – men med en liten ändring: förpackningen preparerades med ett UV-ämne innan man lät paketet skickas vidare till en matbutik i Vejbystrand.

När den Vejbystrandsbo som paketet var adresserat till hämtade upp försändelsen hos postombudet i mitten av juli i somras stod tullens spanare beredda.

När amfetaminet upptäcktes på postterminalen byttes det ut mot ett lagligt pulver och tullen skickade vidare paketet - men följde själva efter. Foto: Ur polisens förundersökning

Hämtades med motocross

Mannen hämtade upp paketet med taxi och när taxin släppt av honom vid hans bostad hade han inte längre paketet med sig. Spanarna följde då istället efter taxin som körde till Höganäs där den mötte upp två personer.

En av dessa satte sig i taxin och åkte iväg, den andra hämtade något ur taxins baksäte innan den lämnade platsen på en motocross med en ryggsäck på ryggen.

Fällan kan ge mildare straff

Nu åtalas två män för grov narkotikasmuggling eller i andra hand försök till grovt narkotikabrott. Det rör sig om den Vejbystrandsbo som paketet var adresserat till och den man som polisen tror var den som körde motocrossen. Vem som har beställt paketet har inte gått att bevisa, enligt åklagaren.

– Om man inte tycker att det går att visa att de varit delaktiga i själva insmugglingen av narkotikan så har de i vart fall har de hanterat den, säger målets åklagare Cathrine Bengtsson.

Men att tullen bytt ut amfetaminet mot ett lagligt pulver kan ge gärningsmännen mildare straff.

– Det blir då ett försök till grovt narkotikabrott eftersom narkotikan bytts ut vilket påverkar straffvärdet om de döms till det, säger Cathrine Bengtsson.

Betalades med bitcoin

Taxichauffören och den man som åkte iväg i taxin från Höganäs har också varit misstänkta i ärendet men de misstankarna har nu avskrivits.

Motorcrossmannen har fått stora summor pengar överfört till sig i form av krypotvalutan bitcoin från en hemsida som används för att köpa och sälja narkotika. Under en husrannsakan i hans bostad lyste polisen med en UV-lampa för att hitta spår från knarkpaketet, varpå flera platser i bostaden lyste upp. Paketet har dock aldrig hittats.

Tullen preparerade i hemlighet knarkparketet med ett UV-ämne. När polisen senare lyste med UV-lampa i den misstänktes bostad hittades spår som tros komma från knarkpaketet. Foto: Ur polisens förundersökning

De åtalade männen förnekar brott men har inte velat svara på polisens frågor i förhör. Huvudförhandlingen startar i Helsingborgs tingsrätt på måndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer