I Helsingborg inventerar man nu skräp på gatorna. Sophia Stringer är projektledare. Foto: SVT

Så mycket fimpar slängs på Helsingborgs gator

Uppdaterad
Publicerad

70 procent av allt skräp i Helsingborg är fimpar. Nu tror kommunen att det kan bli ännu fler när den nya tobakslagen träder i kraft den 1 juli.

Fimpar, tuggummin, plast och papper – i Helsingborg räknar man just nu vartenda skräp på gatorna.

– Vi inventerar för att se vart och hur vi ska kunna hitta åtgärder, säger Sophia Stringer, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen.

Nedskräpningen i Skåne

Arbetet utförs av kommunen och ska undersöka hur 200 slumpmässiga punkter på tio kvadratmeter i staden ser ut skräpmässigt. Förra året gjordes mätningen för första gången i Helsingborg. Resultatet visar att cigarettfimpar är nästan 70 procent av allt skräp på gatorna. Totalt räknade man under förra årets mätning till 5227 fimpar.

Kan bli värre

Kommunen befarar att fler fimpar snart hamnar på gatan i och med den nya tobakslagen som börjar gälla den 1 juli. Den innefattar rökförbud på bland annat serveringar.

– Det är svårt att veta hur människors beteenden kommer se ut när lagen börjar gälla, men vi tittar på lösningar. Bland annat kommer alla soptunnor i staden bytas ut till att ha en askkopp.

Skräpinventeringen görs under fyra veckor och i början av juli väntas ett resultat över hur nedskräpningen ser ut i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedskräpningen i Skåne

Mer i ämnet