Centrala Helsingborg stängs av när studentflaken åter rullar genom staden. Foto: Arkivbild SVT

Så påverkar studentfirandet centrala Helsingborg: City avstängt

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals ungdomar ska äntligen få springa nedför Terrasstrapporna och åka studentflak genom staden. Därför är hela centrala Helsingborg avstängt i tre timmar på fredag.

Pandemin satte effektivt stopp för allt studentfirande i centrala Helsingborg i två år. Men nu återupptas alla traditioner.

Och därmed är centrala Helsingborg stängt för trafik mellan klockan 14 och 17, förutom bussar och studentflak.

Dags för utspring igen

I år får studenterna åter som traditionen bjuder springa nedför Terrasstrapporna och ner till Magnus Stenbocksstatyn med start klockan klockan 15. Och precis som vanligt kommer Stortorget dessutom att vara fyllt med anhöriga.

Nytt ställe för studentflaken

Sedan väntar lastbilsflak på många av studenterna. Nytt för i år är att flaken ställs upp längs Kungsgatans båda sidor eftersom Hamntorget är upptaget av H22 City Expo.

När studenterna kommit ombord får de köra en särskild runda: Från Kungsgatan söderut. förbi Hamntorget, längs med Drottninggatan norrut och sedan tillbaka till Kungsgatan via Roskildegatan. Under tiden råder stoppförbud utmed de gatorna.

I år är även tidigare avgångstudenter välkomna till firandet på kvällen – hör mer i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.