Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Helsingborgarna Kristoffer Savic och Josef Al Obaidi om Socialstyrelsens nya alkoholråd. Foto: SVT/Erik Ragnar Danielsson

Så ser Helsingborgarna på Socialstyrelsens skärpta alkoholråd

Uppdaterad
Publicerad

I veckan skärpte Socialstyrelsen sina alkoholråd. Nu dras gränsens för riskbruk vid samma antal standardglas för både män och kvinnor – något som innebär en ordentlig sänkning för männen. Så ser Helsingborgarna på saken.

Under tisdagen meddelade Socialstyrelsen att de slagit fast nya gränsvärden för riskbruk av alkohol. Riktlinjerna riktar sig till hälso- och sjukvården, för att guida dem i när de bör erbjuda stöd till människor vars alkoholkonsumtion kan ses vara i riskzonen för ohälsosamma levnadsvanor.

Sedan tidigare anses konsumtion som överstiger tre standardglas vid ett och samma tillfälle – en gång i månaden eller oftare – samt nio standardglas per vecka utgöra riskbruk för kvinnor.

Dessa gränsvärden står fast, medan gränsvärdena för män nu sänks från från 14 till nio standardglas i veckan. Detta innebär att rekommendationerna är lika för alla.

Med standardglas åsyftas 33 cl starköl, 12-15 cl vin eller knappa 4 cl sprit.

”Vill inte ha tillbaka motboken”

Är det här riktlinjer som du kommer att följa?

– Hundra procent så borde man ju följa dem, men sen när man väl dricker kommer man ju inte att vilja det – då är man ju uppe i varv, säger 24-årige Josef Al Obaidi.

Stig Andersson är 87 år gammal och minns tider då alkoholkonsumtionen var reglerad. Han dricker inte själv speciellt mycket, men kommer att fortsätta att njuta av en kall öl då och då.

– Jag vill inte ha tillbaka motboken, säger han.

SVT begav sig ut på stan för att ta del av Helsingborgsmännens syn på de nya riktlinjerna. Hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.