Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Strandvägen i Helsingborg översvämmades efter stormen Urds framfart. Se hur lasarettet i Helsingborg ska skyddas från vattenmassor. Foto: Björn Lindgren/TT

Så ska de skånska sjukhusen skyddas mot 100-årsregn

Publicerad

De skånska sjukhusen är i varierande omfattning utsatta för risken att drabbas hårt av klimatförändringar. I Helsingborg byggs nu en gata om för att rikta bort regnvatten från lasarettet.

Region Skåne har gjort en riskanalys kopplat till klimatförändringar, närmare bestämt 100-årsregn. Så kallas kraftiga regn eftersom de statistiskt återkommer vart hundrade år.

I och med klimatförändringar befaras regnen komma oftare framöver.

Se i videon ovan hur vattnet ska ledas bort från lasarettet i Helsingborg.

Sjukhusen klimatsäkras

Analysen pekar framför allt ut universitetssjukhusen i Malmö och Lund som har högst sannolikhet för att drabbas av vattenmassor från monsterregn. Nu är arbetet med att klimatsäkra dessa och övriga skånska sjukhus i full gång. En del är gjort, annat återstår, enligt Anders Johansson.

Det handlar om allt från att flytta känslig vårdutrustning till att ordna möjligheter för att samla upp vattnet. I Malmö undersöks nu om Pildammarna kan användas till det.

En annan åtgärd är att ändra lutningen på mark runtomkring ett sjukhus.

– Helsingborg är ett bra exempel på vårt arbete, säger Anders Johansson.

Helsingborgsgator byggs om

I Helsingborg byggs en gata vid lasarettet helt om i ett samarbete mellan kommunen och regionen. Det är Drottning Margaretas gata/Södra Vallgatan som omformats så att vattnet vid 100-årsregnen inte rinner ner till lasarettet.

Vid 100-årsregn strömmar stora mängder vatten fram över marken. Inte minst på somrarna.

Henrik Rosdahl tar en disktrasa som exempel när han förklarar.

– Om de här kraftiga regnen kommer under en väldigt torr period kan inte intilliggande ytor suga upp vattnet. En torr disktrasa suger inget vatten men en lite fuktig disktrasa kan ta åt sig betydligt mycket mer. Kommer då de här intensiva regnen under sommarmånaderna hamnar det ovanpå ytorna och då vill vi leda undan vattnet från sjukhuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer