Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är inte prioriterade här ute” Röglebon Lars Svensson berättar i klippet om hur byalaget kämpat för bättre kollektivförbindelser i över 20 år – utan resultat. Foto: SVT

Ring så hämtar vi – så ska landsbygden kunna få kollektivtrafik

Uppdaterad
Publicerad

I Rögle bor omkring 250 personer. Hit går varken tåg eller bussar utan alla invånare är beroende av bil. Men i framtiden kan byn få Plusresor, en ny modell av kollektivtrafik som man ringer och bokar vid behov.

Vanligtvis handlar synpunkter på Skånetrafikens busslinjer om att bussarna går för sällan. Men det finns ställen på landsbygden i Skåne där de inte går alls; ungefär tio procent av Skånes befolkning saknar idag kollektivtrafik.

Rögle är en by mitt i Nordvästskåne med omkring 250 invånare ihop med systerbyn Tånga, som Rögle växt ihop med.

Varken tåg eller buss till Rögle

En gång i tiden hade Rögle en egen tågstation och busslinjer. Idag har de som bor här varken det ena eller andra.

– Ändå är det här en by som barnfamiljerna börjar söka sig till. Men alla här har bil, många har två. Annars klarar man sig inte, säger Lars Svensson som bott i Rögle i många år.

Han skulle gärna se att Rögle åter får kolleltivtrafik. Och kanske kan det  bli så i framtiden via en helt ny modell som kallas Plusresor. Det utreds nu av Region Skåne och senare i år ska två platser i Skåne ingå i ett pilotprojekt, än så länge är det oklart vilka.

Billigare än halvtomma bussar

Plusresor innebär att resenärerna beställer en bil eller liten buss som hämtar och kör till närmaste tågstation. Försöket i höst kostar tio miljoner.

– Men om vi genomför det här blir det billigare än att ha busslinjer som går nästan tomma. Samtidigt ser vi till att man kan leva även på landsorten utan att vara beroende av bil, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne.

Testperioden startar i höst och pågår under nästa år.

Hör vad några Röglebor tycker om hur det är att leva utan kollektivtrafik i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.