Landskrona stads nya entré Österport med fontänen 33 lågor, som ska symbolisera Skånes kommuner som brinner för kulturen. Foto: Jais Arkitekter

Så ska Landskronas nya entré knyta ihop staden

Publicerad

Nu tas de första spadtagen för att skapa Landskronas nya stadsentré. Syftet är att skapa bättre förbindelser mellan olika stadsdelar.

– Vi vill tydligt markera att här kommer ni in till Landskronas stadskärna, säger Tora Broberg, stadsmiljöchef i Landskrona.

Det är rondellen 33 lågor som ska byggas ut och ansluta flera nya gator. I dag ansluter rondellen fyra gator, men färdigbyggd i slutet av nästa år ska ytterligare två vägar kopplas på.

Rondellen blir större och bredare – och ska rymma mer grönska. Ett 50-tal träd ska planteras vid infarten.

– Vi ansluter dels den östra stadsdelen via Östergatan, dels ska den bli en väg över järnvägen till den södra stadsdelen. Syftet är att koppla stadsdelar närmare varandra och göra det enklare att ta sig mellan, säger Tora Broberg, stadsmiljöchef.

Det är industriområdet, söder om stadskärnan, som kommunen vill integrera med stadskärnan.

– På sikt är både kommunens och Trafikverkets plan att järnvägen, som i dag skiljer stadsdelarna åt, ska tas bort.

Mer liv i city

Kommunens förhoppning är att den nya infarten ska skapa mer liv och rörelse i området. På skissen över den färdiga stadsentrén finns uteserveringar och betydligt mer grönska.

Även nya bostadshus, med plats för handel i bottenplan, finns med i planerna.

Under byggtiden kommer trafiken att påverkas. En tillfällig väg är under uppbyggnad för att leda förbi trafiken medan arbetet i rondellen pågår.

– Trafiken påverkas såklart vid ett så här pass stort bygge, men vi försöker lösa det så enkelt och smidigt som det är möjligt, säger Tora Broberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.